Företagsbesök hos NMH-Bygg

2010-02-12 07:55


Niklas Öhman, NMH-Bygg. Foto Kent Norberg.
Niklas Öhman, NMH-Bygg.

Företagsbesöken från tidigare år fortsätter även under 2010.
Lärcentra, Företagarna och Tillväxtenheten (Utvecklingsenhetens nya benämning) betar av kommunens 460 företag. Ett efter ett... För att berätta om deras roll och vad de eventuellt kan bistå med.

 

Först ut på det nya året är NMH-Bygg: 
-Vi är som annorlunda, säger företagets vd Niklas Öhman.


Det är tioårsjubiléum för NMH-Bygg i år. Om det firas på något speciellt sätt framgick inte i intervjuen. Däremot firar företaget triumfer på annat sätt:
-Vi har inte upplevt någon svacka till följd av världskrisen. Utan det har rullat på riktigt bra! säger Niklas utan omsvep.

Vad är ert framgångskoncept?
-Vi är som annorlunda. Alltså, företaget har många ben att stå på och blir därmed inte lika konjunkturkänsligt.

Niklas Öhman, NMH-Bygg.
Bra planering och logistik är något som Niklas Öhman, NMH-Bygg, förespråkar. 


20 personer jobbar i dagsläget åt Niklas företag. Verksamhet har funnits i Stockholm, Oslo, Tromsö,
Örnsköldsvik, Leipzig och självklart hemma i Arvidsjaur. Ett avtal slöts här angående ombyggnationer och renoveringar åt Arvidsjaurhem. Det pågår än. NMH bygger även hus i Hemavan.

Ni bygger hus, renoverar och gör om. Samt har rörmokare och målare för att svara upp ert eget behov. Allt detta på många olika platser i Sverige och även utomlands. Blir det inte rörigt att hålla reda på allt och alla?
-Det gäller att ha bra struktur på allt. Jag tror som sagt att det är viktigt att ha många ben att stå på.

Niklas berättar att om de åker iväg på jobb i över 6 månader tar de med sig lastbil och egen villa och monterar upp huset på plats..
-Det låter kanske lite knäppt, men har visat sig vara väldigt kostnadseffektivt. Vi slipper hyra bostad och våra anställda kan tvätta, laga mat och sova i huset. När de ska flyga hem räcker det med handbagage. Smidigt och enkelt för alla!

Niklas förespråkar raka rör mellan parterna. Den som köper företagets tjänster ska i förväg veta vad som ingår i avtalet:
-Då unviker man missförstånd.

Föredetta BMW:s lokaler med kontor. Foto Kent Norberg.
Tidigare BMW:s lokaler. "Vi behövde garage och verkstadslokaler. Däremot behöver vi inte alla kontor utan hyr gärna ut fem av dem. Alla är utrustade med 100 mb bredband och har tillgång till toalett, kök och samlingsrum" säger Niklas. 


Även den som utför själva jobbet ska veta vad som förväntas. När "byggaren" kommer till den aktuella platsen ska allt redan finnas på plats:
-Våra anställda ska inte behöva åka fram och tillbaka och leta verktyg eller materiel. Fika gör vi dessutom på plats. Kunden ska inte betala för vår restid. 

Anställda vet utan tvivel de ska jobba med. De gör det under eget ansvar. Och i slutet av varje vecka redovisar de sitt arbete för ledningen.

Helt klart är Niklas en chef som inte gillar att lämna något åt slumpen:
-Mitt motto är att alla i världen kan bygga. Men den som har bäst planering och logistik kommer att klara sig längst i konkurrensen.

Om du tittar i kristallkulan, hur ser framtiden ut för NMH-Bygg?
-Det ser bra ut. Jobb finns. Men det gäller att kunna leverera också.


Fakta om NMH-Bygg:
Start: 2000
Vd: Niklas Öhman, 36 år
Omsättning: 14 miljoner kronor/år
Köpt: BMW:s anläggning mittemot Idéum på industriområdet
Total yta: 770 kvadratmeter ("Det var garage och verkstad vi var ute efter. Kontor hyr vi gärna ut".)


Skriv ut: