Sandbackaelever finslipar inför Yrkes-SM

2010-02-15 16:41


Omvårdnadselever tränar på sin yrkesskicklighet inför deltävling till Yrkes-SM. Foto Kent Norberg.
Omvårdnadselever årskurs 3, på Sandbacka, finslipar sin yrkesskicklighet inför deltävling till Yrkes-SM. På bilden syns undersköterskeeleven Maya Bergström, Malå, hjälpa en "patient". I själva verket är patienten en figurant vars roll spelas av Annelie Abrahamsson, undersköterska från Arvidsjaurs vårdcentral. I bakgrunden noterar läraren Hjördis Eklund hur Maya sköter uppdraget.     


På onsdag reser elever från omvårdnadsprogrammet årskurs 3 till Sundsvall.
Där ställer de upp i en deltävling inför Yrkes-SM:
-Det känns nervöst men vi hoppas naturligtvis på att ta oss till finalen, i Göteborg, säger undersköterskeleven William Mårtensson.Han kommer att delta i tävlingen tillsammans med tre andra elever från "omvårdnads" årkurs 3.
De andra är: Maya Bergström, Malå, Cecilia Olsson, Gargnäs, och Susanne Tengman, Arvidsjaur. 

Som förberedelse har klassen, tillsammans med figuranter från Arvidsjaurs kommun, övat hårt på olika tänkbara scenarion, som de tävlande kan utsättas för. I måndags var det genrep:
-Vi har försökt göra det så realistiskt som möjligt. Det här är ett jättebra exempel på samverkan mellan teori och den praktiska verkligheten, säger vårdläraren Hjördis Eklund.

Omvårdnadsprogrammet finslipar sina kunskaper. Foto Kent Norberg.
Omvårdnadsprogrammet finslipar sina kunskaper med hjälp av figuranter. Här är det "skådisen" Mats Granlund som får hjälp med sina krämpor av undersköterskeeleven William Mårtensson, Malå. 


Det enda som är givet innan deltävlingen är grunderna med Parkinsons sjukdom och Ulcerös colit (kronisk tarmsjukdom). Sedan kan det vara andra sjukdomar:
-Det är just den där ovissheten som gör det lite nervöst. Men samtidigt får vi en bra värdemätare på vad vi går för, säger Maya Bergström.

Vårdläraren Hjördis Eklund säger att allt kring Yrkes-SM, förberedelser och annat, gör att eleverna växer och utvecklas:
-De ska visa att de kan omhänderta människor med nedsatta funktioner och då nyttja ett etiskt och ergonomiskt tänkande.


Maya hjälper en "patient" på toaletten.

Deltagarna, som representerar sina klasser, kommer att förses med mikrofoner. Allt som sägs hörs av alla. Juryn bedömer sedan insatserna. Av totalt sex klasser är det endast en som går vidare till Yrkes-SM i Göteborg. 


Ögondropp på "patient".
 
Hela klassen åker med till Sundsvall för att heja på sina kamrater samt för att göra tre studiebesök på specialkliniker som inte finns i Arvidsjaur.


Övning ska ge färdighet inför deltävling i Yrkes-SM, Sundsvall på onsdag.


I övrigt: Numer har eleverna på Omvårdnadsprogrammet i Arvidsjaur mentorer ute i arbetslivet, som de kan bolla frågor med. Det kallas för samverkan och kan inte vara annat än av godo. 


Skriv ut: