”Sjöstjärnan” – en av inlandets stora dansmetropoler

2010-04-12 08:49

 

 Sjöstjärnan. Foto privat. 
Sjöstjärnan, en danskväll 1988. Privat foto.


Sedan 1967 har folk dansat och haft kul på Sjöstjärnan utanför Arvidsjaur:
- Jag har många härliga minnen från min uppväxt, säger Beatrice, en av döttrarna till grundarna Britt-Inger och Erik Karlsson.
Men framgångssagan med Sjöstjärnan började när Silvervägen drogs rakt genom Folkets hus i Arjeplog…


Folkets hus var ett dansställe som Erik Karlssons pappa Frans och hans svåger Algot byggt upp av kyrkligt virke under 1930-talet. Redan vid 10 års ålder började Erik stå i klädlogen. 1 krona kostade inträdet för damerna och 1,50 för herrarna. Här anordnades även fester samt boxningsgalor med bland andra världsmästaren Ingemar Johansson. Men under början av -70 talet kom beslutet om att bygga Silvervägen mot Norge. När den ”körde” över verksamheten blev det slutet på en framgånssaga. Men även början på något nytt!


Beatrice Karlsson. Foto privat. Vykort. Premiär för logdans på Sjöstjärnan.    
Bild 1) Beatrice Karlsson.Bild 2)  29 juni. 1967 var det premiär för logdans på nydöpta ”Sjöstjärnan”.

- Mamma och pappa var medvetna om nedläggningshotet och hade därför börjat bygga upp Sjöstjärnans camping. En plats vackert beläget vid Långträsksjön, två mil utanför Arvidsjaur.

Erik och Britt-Inger köpte även en åttakantig loge i Finnberg, Västerbotten, plockade ner den i bitar och reste det som skulle bli den omåttligt populära danslogen: ”Sjöstjärnan”.
De första åren var det bara mogendans. Men senare blev det vanligare med ungdomsdanser.
- Hos oss har många kända band spelat genom åren. Bland andra Pererix, Boogart, Lindqvistarna, Yngve Forsells, dragspelaren "Pepparn" med Gibasdra, Max Fenders, Cacka Israelsson, Erik Öst med flera, minns Beatrice nostalgiskt.


Brasa utanför logen. Dans i logen.   
Ute värmer sig gästerna vid eldarna och inne i logen värmer de sig med dans….
 
Under storhetstiden 1970-1995 anordnades förutom 20 danser varje sommar även disco, paltfest, ballongdans, tjärdalsbränning och notdragning:
- Fisken kokades och delades ut till dansgästerna. De stora pannorna finns fortfarande kvar om de skulle behövas igen…
Många hungriga dansgäster har säkert även mättat sina magar hos medhjälparna; Agnes Bohlin, som sålde nygräddade våfflor eller i Anna Lindmarks kiosk med korv och brödförsäljning.

Folkets hus i Arjeplog - innan Silvervägen "körde över" verksamheten. Foto privat. 
Hep stars, Little Gerhard och många flera hade spelat i Folkets hus, Arjeplog. Men när Silvervägen ”körde över” platsen dog verksamheten. Sista artisten innan nedläggningen var då omåttligt populäre sångartisten Gunnar Wiklund. I stället satsade Britt-Inger och Erik på att bygga en camping- och dansplats i Långträsk, Arvidsjaur. Det som döptes till ”Sjöstjärnan”.

Sjöstjärnan lockade danssugna från när och fjärran. Hit färdades man med bil, båt och sjöflyg:
- Under tolv år bjöd mina föräldrar på gratis dansbuss. Till och från samhället. Men många stannade gärna kvar till långt fram på morgonen för att fortsätta dansa och sjunga i den timrade logen.

Vykort. 
Vykort från ”storhetstiden”. Britt-Inger närmast i bild tillsammans m moster, morbror o musiker. Beatrice o hennes storasyster Susann dock inte med på bilden.

Beatrice har aldrig känt det betungande med närheten till campingen och dansarrangemangen.
- Nä,  det var underbart! Tänk så många trevliga människor jag fått träffa genom åren. Redan när jag var i femårsåldern ville jag vara med i ruljansen. Så mycket jag bara fick. Helst ville jag även sova på golvet i danslogens kök. Det var så spännande och kul! säger Beatrice.

Erik bygger danslogen 1966. 
1966 – uppförandet av danslogen ”Sjöstjärnan” utanför Arvidsjaur. Erik med yxa i handen.

Vid nioårsålder insåg man att Beatrice hade sångröst. Hon började sjunga tillsammans med artisterna på Sjöstjärnan:
- Jag sjöng bland annat med Jokkmokks Jokke när han var mest populär med ”Gull-i-Gullan”.
Även i dag tar Beatrice ton i samband med bröllop och fester.

2002 avled Britt-Inger och 2004 även Erik. Dansverksamheten trappades ner. Men fortfarande arrangerar Beatrice pojkvän Marino onsdagsdanser sommartid i den åttakantiga trälogen:
- Det är jätteroligt att han vill föra traditionen vidare. Jag tror mamma och pappa ler och dansar där de är, när de ser att verksamheten fortfarande är igång. Själv har jag lite svårt att vara till hands i och med mitt jobb som nyhetsreporter.

Familjen Karlsson och dragspelaren "Peppar´n" utanför Sjöstjärnan-logen. 
En härlig sommarbild från en av de första somrarna på Sjöstjärnan. Från vänster: Erik, okänd flicka, Beatrice, Viktor Åman, storasyster Susann och den då rikskände (tyvärr bortgångne) dragspelsartisten ”Pepparn”. (Klipp från Tidningen i Arvidsjaur, TiA)
 
Men Beatrice hoppas innerst inne att hon, inom en inte allt för avlägsen framtid, får ett fast nyhetsjobb i norr. Helst på rimligt pendlingsavstånd från hennes älskade Sjöstjärnan:
- Det är ju där jag har mitt hjärta…

I sommar under dansbandsveckan i Arvidsjaur och Arjeplog har Beatrice valt att anlita bandet Martinez (onsdag 7 juli) till Sjöstjärnan:
- De spelade hos oss för 20 år sedan och är fortfarande lika aktuella med danshits på Svensktoppen. Det kommer att bli en höjdarkväll. Det blir öl, vin och kaffeservering i samband med dansen, välkomna! säger Beatrice.Sjöstjärnans camping och dansställe ligger två mil från Arvidsjaur vid väg 95, mot Arjeplog.
I sommar kommer det att anordnas dans varje onsdag, från 30 juni till 25 augusti. För mer information ring 073-064 80 37 el 073-04 582 04.

 


Skriv ut: