Britt-Inger Hedman (v) är ett välkänt ansikte inom lokalpolitiken i Arvidsjaur.
Hur kom det sig att du engagerade dig politiskt?
-Det som väckte mitt politiska intresse var framför allt rättvisefrågor. Både ur ett klassperspektiv och ett könsperspektiv. Jag var ju ung i en tid när det var politiska diskussioner i alla sammanhang. Det som jag särskilt minns var kampen för kommunal barnomsorg, för alla som behövde.
Något mer som engagerade dig?
-Gruvstrejken som var omvälvande och kampen mot USA:s krigföring i Indokina var sådant som fick mig att intressera mig för politik och omvärld. Det gick att förändra om bara människor gjorde något gemensamt.
Hur gick valet av parti till?
-Det var enkelt för mig. Bara dåvarande VPK drev de frågor som jag tyckte var viktiga. Efter att ha varit med i ungdomsförbundet gick jag med i partiet 1979. Alltså för över 30 år sedan!
Kände du någon som var politiskt aktiv då?
-Morfar var folkpartist. Hans bror var socialdemokrat. Farfar var kommunist och mina föräldrar var centerpartister... Jag växte upp med politiska diskussioner av alla de slag och det har förstås fått mig att tycka att politik och demokrati är intressant och viktigt.
Hur var dina första kontakter med partipolitik?
-Första politiska mötet var Arbetarekommunens möte. Följde med min kompis pappa.
Du har jobbat politiskt i 30 år, vad driver dig att fortsätta?
-Hoppet om en bättre värld förstås! Jag kom med i kommunpolitiken 1980. Just nu sitter jag i kommunfullmäktige och kommunstyrelsen. Det innebär att jag får ta del av många viktiga beslut. Tyvärr har jag ju inte så mycket att säga till om.. Men det händer att mina förslag går genom. Vi har bra stämning i partiet och roligt tillsammans.
För- och nackdelar med att vara politiskt aktiv?
-Nackdelen är att vi är ett litet parti och har ju därmed litet att säga till om. Det är trist. Det blir dock spännande att se hur det röd-gröna samarbetet ska se ut. Det kan ju kanske innebära att vi får några vice ordförandeplatser i styrelserna. Det blir ju förhoppningsvis något nytt och en fördel.
Hur mycket tid lägger du ned på politiken?
-Mellan 20 och 25 timmar per månad.
Vad säger min familj om det?
-Inte alltid glada miner...
När är det roligast, respektive tyngst, att vara lokalpolitiker?
-Roligt är när jag får respons från folk. Och när jag, trots min litenhet, kan få genom beslut.
Det är tungt med alla besparingar och att vi blir allt färre i kommunen.
Vill släkt och vänner och släktingar ofta diskutera politik med dig?
-Ja, det händer ganska ofta.
Vilka råd vill du ge till någon som är engagerad i en fråga men inte aktiv i ett parti?
-Ta kontakt med det parti du tycker passar dig bäst. Ring någon av dina lokala politiker om du har frågor eller idéer. Rör det sig om en kommunal fråga, föreslår jag att du skriver ett medborgarförslag och lämnar in det till kommunfullmäktige.