Klimatsmart tillsammans – en dag för grönt engagemang och medvetenhet

2010-04-08 12:22


Klimatsmart 

Lördag den 17/4 10.00-16.00 anordnas en dag i miljöns tecken: ”Klimatsmart Tillsammans”.
-Syftet är att informera, förena nytta med nöje och engagera vanliga människor, företagare och politiker - till att gemensamt jobba för ett grönare samhälle, säger Carina Högdahl. 


Staffan Lindberg föreläser och ger en klimatshow. Klimatsmarta produkter, tjänster och kunskaper visas av lokala företag och organisationer.
Efter showen blir det paneldebatt där kommunens politiker ”grillas” av Bosse Johansson, journalist från Arjeplog. 

Välkomna till ”Klimatsmart Tillsammans” i Medborgarhuset 17/4!
10.00 Mingel     
11.00 Föreläsning     
12.15 Lunch / mingel
13.30 Klimatshow (Staffan Lindberg fr "Viba Femba") 
14.45 Paneldebatt        
 Gratis inträde!


Bakgrund till dagen:
Att arbeta med frågor som gäller miljö- och klimatförändringar ligger i tiden. För två år sedan anordnades en temadag i församlingen som syftade till att lyfta klimatfrågan här i Arvidsjaur.

I höstas anlitade kommunen en meteorolog som föreläste om klimatförändringarna och vilka konsekvenser det får i vår värld. Inger Boman och Carina Högdahl i församlingen började fundera, bokade fast föreläsare och ”klimatshoware”, Staffan Lindberg.

Staffan Lindberg.
Staffan Lindberg - på väg till Arvidsjaur? 

Staffan Lindberg är musiker, sångare, textförfattare och kompositör med gedigen musikalisk bakgrund, med förflutet i vokalgruppen Viba Femba, mottagare av Povel Ramels Karamelodiktpris 1999. Hans kåserier finns just nu att läsa i Uppsala nya Tidning. Han sjunger i Radiokören, uppfinner TV-program och spelade häromsistens julrevy med Tina Ahlin, Hasse Alfredsson och Lill Lindfors på Vasan. Aftonbladet recensent skrev: ”Basisten Staffan Lindberg kliver fram och nästan stjäl showen när han först river av julevangeliet på 50 sekunder... (http://www.staffanlindberg.com/index.htm)”.

Samarbetsparners: ABF, Vuxenskolan, Kommunen (Utvecklingsenheten/lärcentrum, Miljö- och bygg, Energi- och klimatrådgivning), Sparbanken Nord, Rädda Barnen och Hushållningssällskapet. 

Företagare och organisationer:
Olika företag och organisationer har valt att visa sina klimatsmarta produkter, tjänster och kunskaper i Rotundan, Medborgarhuset. Där kan folk mingla, samtala, byta erfarenheter och idéer. Allt för att skapa en grönare framtid.

Efter föreläsningen kan man köpa dagens lunch i cafeterian. 

Länshemslöjdskonsulenterna från Hushållningssällskapet och Norrbottens läns hemslöjdsförening har tygkasseverkstad där man kan sy en egen hållbar kasse. Gör ett besök på bloggen om tygkassar http://kasse.hemslojden.info
Verkstan är ett samarbete mellan Länshemslöjdskonsulenterna, Hushållningssällskapet, Norrbottens läns hemslöjdsförening och Norrbottens museum.


Paneldebatt:
Dagen avslutas med debatt, där lokala politiker ges möjlighet att tydliggöra sina politiska visioner, mål och faktiska arbete inom miljöområdet. Paneldebatten blir förhoppningsvis en  levande dialog mellan politiker och medborgare. Den leds av Bosse Johansson, journalist från Arjeplog.

 


Skriv ut: