Logdans, schlager och rock på Karlavagnens festplats i sommar!

2010-04-26 06:47


I sommar logdans på Karlavagnens festplats. Foto Karl-Gustaf Lundgren.
Logdans på Karlavagnens festplats i sommar. Foto Karl-Gustaf Lindström.


I sommar ska det dansas i logen på ”Karlavagnen” i Arvidsjaur. Vi talar om den anrika festplatsen som numer ägs av hotell Laponia:
-Vi gör en frisk satsning med flera kända dansband och en unik spelning av världskända rockbandet Hammerfall, säger Laponias ägare Kristoffer Lundström.
 

Det var 2004 som Laponia köpte Karlavagnen och förvandlade festplatsen till ett ”Sameland” med en middagskåta för 80 personer. Dessutom fem övernattningskåtor, en bastu med relaxavdelning och badtunnor. Den åttakantiga danslogen, med anor från slutet av 1950-talet, rustades upp i samband med köpet.
I fjol byggdes ett timmerhus för bar och disko:
- Sedan 2007 har vi haft dans i logen fyra gånger per år, säger Kristoffer, som nu alltså satsar hårt och skakar liv i insomnade ”Nattivalen”.

Nattivalen i Arvidsjaur blir inledning på Dansbandsfesten och Silveryran i Arjeplog avslutning. Sammantaget inramar det en veckolång fest som innefattar olika arrangemang i båda kommunerna, 2 -7 juli.  

Sommartid kallas festplatsen Karlavagnen eftersom det är ett väl etablerat namn i folks minnen:
- Vintertid kallar vi det för Sameland, i och med att verksamheten ändrar inriktning då, säger Kristoffer.

Laponias vd Kristoffer Lundström. foto Kent Norberg. 
Kristoffer Lundström satsar på att återuppliva Karlavagnen som nöjesplats. I bakgrunden danslogen som placerades på området 1957. Karlavagnens festområde ligger vackert beläget vi Olletjärnen fem minuters promenad från Arvidsjaurs centrum. Området är omkring 35 000 kvadratmeter stort och inhägnat.

Han säger vidare att Laponia ska bygga en stor scen på Karlavagnen speciellt för melodifestivalvinnaren Anna Bergendahl, Björn Rosenström, 8 steps to perfection och inte minst Hammerfall:
- Att vi lyckats få Joakim Cans och hans hårdrockband till oss är sensationellt, eftersom de maximalt gör tre spelningar i Skandinavien.
http://www.hammerfall.net/

Vidare sätts ett stort tält upp på området, där partybandet ”Ständut Blakk” ska spela. I logen bjuder Shake, Expanders och Dansbanskampens vinnare Playtones upp till dans: 2-4juli:
- Faller det här bra ut kan det bli en fortsättning. Laponia tittar även på möjligheten att ordna en vinterfestival i februari med några stora artister. Kanske något tyskinspirerat med tanke på att vi då har många biltestare i regionen…

Framträdande på scen.
Karlavagnens gamla scen där många stora artister uppträtt genom åren. Här är det Cornelius Wreesvijk som underhåller.. Året var 1968.

Idrottsmässan Karlavagnens nöjesområde 1968. Idrottsmässan 1963.   
Bilderna) Idrottsmässan 1968 och 1963, Karlavagnen festområde i Arvidsjaur.

Kafeterian.
Kafeterian i gamla Karlavagnens loge. 

Om vi tittar i backspegeln var det 1958 som Karlavagnen invigdes. Detta efter att förra dansplatsen ”Paviljongen”, vid Nyborgstjärnen, blivit så sliten att den tvingats rivas totalt. Den åttakantiga logen hämtades från Grundträskliden. Senare kompletterades logen med tillbyggnad för servering. En skylt med stjärnbilden Karlavagnen placerades över entrén till området. Idén med stjärnbilden kom från kommunvapnet.

Första Idrottsmässan 1958 på väg att byggas upp.. 
Dags att börja bygga upp attraktionerna inför första Idrottsmässan 1958.

Det var idrottsföreningen IFK Arvidsjaur som drev Karlavagnen. Här arrangerades danser, galor och självkart den populära Idrottsmässan. Där bjöds det på tivoli och dåtidens mest populära artister. Sista året blev 1978. Det året uppträdde Jerry Williams med gipsat ben! Något som många Arvidsjaursbor säkert minns.

Vy ner mot Karlavagnens nöjesområdet. Foto Laponia.
Vy ner mot Karlavagnens nöjesområdet. Foto Laponia.

 


Skriv ut: