Djungelkungen Tage skötte invigning av Afrikarummet!

2010-04-27 14:27


Grundsärskolan och träningsklassen på Fridhem i nya Afrikarummet.
Grundsärskolan och träningsklassen på Fridhem firar det nygjorda "Afrikarummet" som de byggt åt hela skolan. En plats för avkoppling. (Artikelförfattaren, läraren, Disa Eliasson stående längst till vänster.)
 

Läraren Disa Eliasson berättar nedan om tanken bakom och syftet med "Afrikarummet", i Fridhemskolan.


Historia: Under hösten 2009 startades en process med att diskutera årets tema för Fridhems särskola. I detta tema jobbar vi med olika ämnen samt någon estetisk och praktisk redovisning. Vi diskusterade kring förståelse av olikheter och likheter i jämförelse med de nyanlända elevernas länder, som kommit till Arvidsjaur.

Djuransikten i Afrikarummet.
Djuransikten i Afrikarummet. 

Det bestämdes att vi skulle arbeta med Afrika.  Vi har läst och forskat om kontinenten, hört och sett hur barnen har det i olika länder i Afrika. Vi har bjudit in de nyanlända eleverna på fest och disco. Klassen har även arbetat med skapande, genom att måla dekoration, tillverka masker av djur, klätt om stolar i leopard och zebratyg.

Fridhemsskolans djungelkung Tage Andersson inviger Afrikarummet!
Fridhemsskolans djungelkung Tage Andersson har nyss invigt Afrikarummet och övervakar nu så att allt går rätt till.. I bakgrunden syns rektor Leif Carlsson på djungeltrumma. Självklart bjöds det på djungelgodis under invigningen.

Målet med arbetet: Vårt mål i särskolan är uppsatta utifrån LPO94. dessa mål styrs ifrån elevens behov och förutsättningar. Elevens utveckling ska främjas och lektionerna måste ge utrymme och förutsättningar i olika former.

Väggdekor i Afrikarummet.
Väggdekor med djungeltema.

För att eleven ska orka inta och bearbeta sin undervisning, behövs tid för återhämtning.
Det är viktigt att skapa ett balanserat lärande och att det blir en helhet med lektioner och rast.


Nymålad dekorationsplatta till väggen i Afrikarummet.

Projekt har målet att skapa en trivsam miljö för alla elever på fridhemskolan. Eleverna ska känna att de har en trevlig plats i skolan, dit de kan gå och koppla av.

Afrikarum.

För våra elever i särskolan blir detta projekt betydelsefullt eftersom att de ger de andra eleverna på skolan något positivt. Samtidigt får de känna sig viktiga och duktiga.
Eleverna får under projektets gång vara kreativa, använda sig av sin fantasi och stimulera sin skapandelust som leder till glädje. I läroplanen står det även att; "...skolan ska aktivt och medvetet påverka och stimulera eleven.." Det är något vi koppla till detta projekt.

Hälsningar från Fridhems särskola genom Disa Eliasson.

Afrikarum. 
Stolar klädda i leopard- och zebramönstrat tyg.
Här kan elever sätta sig ner och få en lugn stund i all skolstress.
 


Skriv ut: