Uta flyttade till Renvallen för skönhetens skull

2009-09-02 11:37


Uta Fransson.
Glasgravyr.Uta Fransson är fotograf till yrket men har även startat ett konstverksföretag i Renvallen, Arvidsjaur. Privat foto.


Uta Fransson är ursprungligen tyska. Men hon kom nyligen från en tid i Gällivare - till Renvallen, Arvidsjaur för "skönhetens skull":
-Min man Tord och jag hittade ett så vackert ställe i Renvallen, så vi flyttade hit.Att maken Tord fick jobb som lärare på Sandbackagymnasiet gjorde inte saken sämre:
-Det blev perfekt! Han sysslar även med is-skulpturer. Tävlar en del. Nu planerar Tord en sidoverksamhet, vintertid, med att erbjuda turister och andra att testa hantverket, hemma på vår gård.

Uta Fransson är fotograf till yrket men har även startat ett konstverksföretag i Renvallen, Arvidsjaur. Privat foto.
Produkter. Utsikt från fönstret i butiken, i Renvallen. Privat foto.

Uta själv är fotograf i yrket. Men insåg snabbt att det skulle bli svårt att livnära sig på enbart det, i Arvidsjaur. Därför har hon startat ett företag med konsthantverk i glas. Hon blästrar och graverar. Och det har gått över förväntan bra!

-Kanske har vårt läge, nära Inlandsvägen, i Renvallen, bidragit till den fins skjuts företaget upplevt i sommar.

Men Uta säljer inte sina glashantverk enbart åt turister:
-Nej, en hel del lokala kunder hittar hit också. Dessutom gör jag gravyrer på uppdrag. Det kan exemeplvis vara till bröllop, födelsedagar med mera.

Uta Fransson är fotograf till yrket men har även startat ett konstverksföretag i Renvallen, Arvidsjaur. Privat foto.
Uta Fransson, Renvallen, blästrar på glas. "Många ber mig göra speciella mönster för att ge bort något unikt i present" säger hon.

Uta Fransson. 


Uta visar fortfarande ett urval av sina alster på Árvasgården i Arvidsjaur.
Utställningen pågår veckan ut. 

 


Skriv ut: