Lämnade Stuttgart för lugnet och vidderna i Tjappsåive!

2009-10-01 11:13


Heike Kontermann och Michael Jeckel bygger övernattningsrum för att kunna ta emot fler gäster i sitt upplevelseföretag. Foto Kent Norberg.
Rustar för vinterturism. Michael Jeckel och Heike Kontermann har nyss byggt en bastu och håller nu på med en stuga för att kunna husera sina gäster: "I vinter siktar vi på att sälja veckopaket med all inclusive" säger Heike. Foto Kent Norberg.


Att flytta från storstadens larm, i Stuttgart - till byn Tjappsåive, utanför Arvidsjaur. Det kändes som ett rätt val för Michael och sambon Heike:
-Vi såg huset på Blocket och slog till direkt! säger Heike.


Det var 1,5 år sedan. Sedan dess har paret hunnit starta ett upplevelseföretag de kallar "Burning snow". Där erbjuder de upplevelser i form av hundslädturer, fiske, snöskoterturer, skidåkning med mera.

Skylt som hälsar besökare välkomna till byn Tjappsåive, ett par mil utanför Arvidsjaur. Foto Kent Norberg.
Tjappsåive - "Porten till Vildmarken". Hit flyttade det tyska paret från Stuttgart. "Ett perfekts ställe för oss att jobba och bo på" säger de.

Heike Kontermann och Michael Jeckel flyttade från Stuttgart till Tjappsåive. Foto Kent Norberg.
Heike Kontermann och Michael Jeckel flyttade från Stuttgart till Tjappsåive.

-Vi gillar friluftsliv och att jobba med hundar. Även om det är fint där vi kom ifrån, var det inte så lätt att utöva våra intressen. Här däremot, har vi perfekta förutsättningar, säger Michael och gör en svepande rörelse ut över Kreppejaursjön och vidderna som omger deras hus. 

Heike Kontermann och Michael Jeckel framför hundgården med skylten: Burning Snow. Foto Kent Norberg.
Heike Kontermann och Michael Jeckel framför hundgården med företagsnamnet: Burning Snow.

Tyskar gillar svenska älgar! Foto Kent Norberg.
Tyskar gillar svenska älgar!
 

Ingen hemlängtan till Stuttgart, familj och vänner?
-Vi har fått fina vänner här i byn och har även vänner sedan tidigare i Slagnäs. Våra släktingar kommer ofta hit och hälsar på oss. Dessutom är det aldrig längre till Stuttgart än några timmar med flyg. Vintertid kan vi till och med åka direkt från Arvidsjaurs flygplats. Så svaret på frågan är nej, vi trivs bra här.
 

"Som det känns nu kommer vi att stanna här livet ut" säger Michael Jeckel. Foto Kent Norberg.
-Som det känns nu, kommer vi att stanna här livet ut, säger Michael. 

Ni är tredje företaget i kommunen med hundsläde. Är inte marknaden mättad vid det här laget?
-Det fungerar bra. Vi har lite olika typer av arrangemang. Eftersom vi tävlar är vi ensamma om att erbjuda gästerna köra riktigt tävlingsspann själva, säger Michael och berättar vidare att de knyter viktiga kontakter på tävlingar runt omkring i Europa.

Huset.
Heikkes och Michaels hus i Tjappsåive. Foto Kent Norberg.
Heikes och Michaels hus i Tjappsåive.

Slappnar av i tv-rummet. Heikke och Michael har lagt ner en del jobb på att renovera och ta fram strukturer i kök och vardagsrum. Foto Kent Norberg.
Slappnar av i tv-rummet. Heike och Michael har lagt ner en del jobb på att renovera och ta fram strukturer i kök och vardagsrum. Foto Kent Norberg.

Förutom tävlingskontakter samt samarbete med österrikisk hunduppfödare och tyska resebyråer genererar Burning snows hemsida fler och fler gäster:
-Sommartid drygar jag ut kassan med att jobbar på Moskosels camping. Men om några år räknar vi med att kunna livnära oss heltid på vårt företag, säger Heike.

Arvidsjaurs flygplats är en absolut förutsättning för att kunna driva företaget.

Slappnar av i tv-rummet. Heikke och Michael har lagt ner en del jobb på att renovera och ta fram strukturer i kök och vardagsrum. Foto Kent Norberg.
Köket. "Vi rev bort tapeterna för att få fram timret".

Hur går det med svenska språket?
-Vi förstår det mesta och kan prata hyfsat. Att vi lärt oss så pass mycket redan kan vi tacka grannarna för. Vi har mycket kontakt med dem, säger Heike.

Heikke Kontermann och sambon Michael Jeckel tillhör toppskiktet i långlopp med hunspann,  i Norden. Foto Kent Norberg.
Heike Kontermann och sambon Michael Jeckel tillhör toppskiktet i långlopp med hunspann, i Norden. Foto Kent Norberg.

Peter Manner, turismansvarig, ser en skillnad jämfört med tidigare, hur entreprenörerna får sina gäster: 
-Tidigare var vi i Arvidsjaur beroende av stora researrangörer. Nu har de som flyttat in, från exempelvis Tyskland och Schweiz, egna kontaktnät. De har språket, kulturen och kontakter - förutsättningar som vi inte har. Men tillsammans skapar vi ett omfattande nätverk, som gynnar alla.  

Burning snow i Tjappsåive förfogar över 21 alaskian husky. Foto Kent Norberg.
Alaskian Husky. Heike och Michael har 21 hundar, inklusive valparna.

Heikke med Alaskian huskyvalp. Foto Kent Norberg.
Heike med Alaskian huskyvalp. Heikke har en inoffeciell 2:a plats i svenska mästerskapet. Men måste bo två år här innan hon kan få silvermedaljen. Heikke har även tävlat i skidskytte när hon var yngre. "Jo, jag var med i tyska ungdomslandslaget en gång i tiden".

hundar är livet för Heikke och Michael. Foto Kent Norberg.
Hundar är livet för Heike och Michael. 


 
Fakta:  I Tjappsåive finns totalt 14 fast boende personer.

 


Skriv ut: