Vänortsprojekt med Malta

2009-11-12 15:43


Mtarfas borgmästare Anton Mifsud från Malta under deras besök i Arvidsjaur. Här på studiebesök hos PlussHus. Foto Kent Norberg.
Mtarfas borgmästare Anton Mifsud på studiebesök hos PlussHus, i vintras.
Foto Kent Norberg.
 

Arvidsjaurs kommun reser till Malta vecka 47:
-Det är ett så kallat Twintown projekt i syfte att hitta varandra som vänorter, säger Michael Åhman, Idéum Arvidsjaurs kommun.


Ansökan EU-projekt

Information om Maltaresan Deltarlista mm

Det hela började med ungdomsutbytesprojektet; Leonardo da´ Vincí, där Sofia Lundgren, Arvidsjaur, gjorde praktik på Malta och träffade Kevin Borg. Det hela utvecklades till en saga med Kevins vinst i svenska Idol 2008, och nu deltagande i High Scool Musical.

-Kevins och Sofias kärlek har naturligtvis stärkt kontakterna mellan Arvidsjaurs kommun och Malta.

Kevin Borg och Sofia Lundgren. Foto Kent Norberg.
Utanför Arvidsjaurs kommunförvaltningshus. Kevin Borg och flickvännen Sofia Lundgren, hemma i Arvidsjaur tillsammans med filmteam för TV4. 

Mtarfas borgmästare Anton Mifsud genomförde, med en en handfull andra malteser, ett besök i Arvidsjaur, i vintras. De gillade vad de fick se. Vänortssamarbete diskuterades.
I Arvidsjaurs kommunalfullmäktige togs sedan ett beslut om att försöka få till stånd ett sådant samarbete. Men att det i så fall skulle vara helt EU-finansierat. Inte belasta kommunens redan ansträngda ekonomi.

Därefter har personal på Idéum jobbat med EU-ansökan, och fått den beviljad:
-Det EU-finansierade vänortsprojektet ska underteckans på Malta nästa vecka. Ordförande i fullmäktige är den som får stå som firmatecknare, säger Åhman.

Mtarfas borgmästare Anton Mifsud med gåva till Arvidsjaurs kommunalråd. Foto Kent Norberg.
Mtarfas borgmästare Anton Mifsud med gåva till Arvidsjaurs kommunalråd.

Vänortssamarbete handlar om möten och utbyten mellan människor. Därför körs lördag kväll en busslast med i elever, lärare, politiker, företagare, flygplats-, turism- och kommunrepresentanter ner mot Skavsta flygplats, Nyköping. För att på söndagsaftonen flyga till Malta. Totalt rör det sig om 50 personer.

Varför så många?
-Önskemålet från Malta var omkring den digniteten. För att få bra spridning.

Varför sträcker sig resan över hela nio dagar, hade det inte räckt med hälften?
-Det hade nog de allra flesta också velat. De reser ju över två lediga helger utan ersättning. Men EU-reglerna säger att minimum är nio dagar, i gästlandet. Annars får vi inga projektpengarna.

Michael säger att Idéum dock lyckats förhandla in restiden i totalen. Vilket innebär en knapp vecka på Malta.

Kan det här betraktas som en semesertripp ?
-Nej, inte det. Vi reser med buss över 100 mil enkel väg inom Sverige för att hålla ner budgeten. Ändå är deltagarna tvugna att lägga 500 kronor vardera, ur egen ficka. Dessutom medger inte programmet mycket egen tid.

Utan väl framme väntar ett fulltecknat program för att hitta gemensamma beröringspunkter. Allt från studiebesök på skola, sjukvård, turismrelaterad verksamhet till näringslivsbesök, sportevenemang med mer.

Anton Mifsud ville träffa IFKA:s fotbollstränare. Foto Kent Norberg.
Bormästeran från Mtarfa, Anton Mifsud ville träffa tränaren för IFKA:s fotbollslag, Leif "Mocko" Johansson, under sitt besök i Arvidsjaur, i vintras.

-Vi ska även diskutera kvinnor i politiken. Hur vi kan öka frekvensen. Därför har vi med oss politiker av det kvinliga könet. Förhoppningen är att vi kan hitta sätt att utvecklas med hjälp av varandra.

Varför ska kommunalrådet Jerry Johansson med. Är inte det onödigt?
-Han är vårt högsta ansikte utåt för att representera oss. Vill vi göra något bra av det fullmäktigebeslutade projektet, om att skapa vänortsamarbete, då bör han vara med. Malta svarar nämligen upp med landets president! Dessutom två ministrar från deras regering, två svenska ambassadörer samt förstås stadens borgmästare.

-Skulle vårt kommunaråd inte följa med i det mötet, uppfattades det säkerligen som en förolämpning, säger Michael Åhman, Idéum Arvidsjaurs kommun.
 
 


Skriv ut: