Onsdagen var en dag fyllt med besök på olika skolor och årskurser, för Arvidsjaurdelegationen.
Morgonen startade med visit på Sir Temi Secondary School. Alla fick träffa elever och lärare i olika klasser. Alla elever har skoluniform. Lunch får de ta med själva. Det kan vara allt från en bulle till macka med mjölk. Undervisningen var inrymda i stora stenhus, tidigare engelska sjukhusbyggnader från början av förra seklet. Behöver jag säga att det var kalt, stelt högt i tak och ekade fruktansvärt..
Men barnen var glada och lekte som hemma i Arvidsjaur. På skolgården byttes fotbollskort, man busade och åt sin medhavda lunch.
En kille åt popcorn som lunch. Nej, tacka vet jag vårt skolsystem. Heja, Franz och ni andra i Ringelskolans kök, som trollar med knäna för att göra god och nyttig skollunch åt våra barn.
"Har ni affärer i Arvidsjaur där ni kan köpa kläder?" undrade de mindre skolbarnen, i Mtarfa.
Därefter avlades en visit på "The respite home for people with disabilities".
Det föreföll som om personalen var väldigt måna om sina elever på hemmet.
Eftermiddagen innebar förflyttning till ett äldreboende i området, Mtarfa.
Vi fick veta att de inneboende betalar 60 procent av sin pension, oavsett totallön. I det ingår i stort sett allt från boende, mat, tvätt och så vidare.
Rune Granqvist planterade ett träd tillsammans med Mtarfas borgmästare Anton Mifsud. For vänortssamarbetet orterna emellan.
Boendet visade sig vara riktigt bra. Ombonat och trevlig personal.
Eftermiddagen avslutades med stopp i Santa Lucia Chapel och titt på vinodling. Druvorna var redan skördade och levererade till vinmakare. Det mesta vinet sas gå på exportmarknaden.
Kyrka fanns inrymd i äldreboendet.
Vikingar och att bygga vikingaskepp är intressant för 12-åriga Matthew Seychell.
Vänortssamarbete: Undertecknad och musikläraren o fackrepresentanten Ulrik Bylander blev hembjudna till fotografen, and good friend, Reuben Seychell och fans familj, sen onsdagskvall. På trevlig samvaro och god middag.