Besök i Mdina - "Den tysta staden"

2009-11-17 07:58Vänortsbesök i Mdina, "Den tysta staden". Fullmäktiges ordförande Rune Granqvist, Mtarfas borgmästare Anton Mifsud, kommunalrådet Jerry Johansson togs emot av Mdina:s borgmästare Manduca.


Dag två på Malta, måndag, hämtades vi av Mtarfas borgmästare Anton Mifsud. Han tog oss med till stadens stora klockstapel. Ett "Big Ben" i lite mindre format. Där fick vi, en handfull i taget, gå de otaliga trapporna upp till en vidunderlig utsikt.


Staden Valetta.

Malta är en liten ö. Från klockstapeln kunde man se nästan hela ön. Den är ungefär lika lång, som avståndet mellan Arvidsjaur och Auktsjaur; 27 kilometer (45 kilomter inräknat småöarna kring Malta). Men ändå bor här 400 000 människor.

Mtarfa ligger, på en "kulle" i norra delen. På eftermiddagen åkte vi till en annan "kulle" i närheten. Till Mdina, även kallad "Den tysa staden". Här finns knappt någon bil, innanför murarna. Det krävs specialtillstånd för att köra in. Staden är den äldsta på ön, med imponerande historia. Arvidsjaurdelegationen togs emot av Mdinas borgmästare Sant Manduca.


Mdina på "kullen" i bakgrunden. 

Kvällen ägnades åt kyrkligt vänortsbesök, där vår kyrkoherde Ingrid deltog i ceremonin. Trots föga förberedelse skötte hon den uppgiften, på engelska, med högt betyg! 

Vädret är fortfarande som en fin sommardag hemma i Arvidsjaur. Dock utan mygg. Kvällarna är däremot fuktiga och rätt så kyliga.

I går morse ringde David Zimmer från Norrbottensradion upp två gymnasietjejer i vår grupp; Tove och Linn, som blev intervjuade i direktsändning. Ävan om de bara hunnit vistas ett en kväll i Mtarfa, kunde de svara bra på Davids frågor om staden, landet och vänortsbesöket.Valetta
Huvudstaden Valletta.

Mdina. Foto Kent Norberg
Mdina, den tysta staden, med anor tillbaka 4000 år!
Skriv ut: