Arvidsjaurs kommunalråd träffade Tanzanias utbildningsminister!

2009-11-13 15:13


Jerry Johansson träffar utbildningsministern för Tanzanias Prof. Jumanne Maghembe. Foto Mikael Reinholdsson.
Jerry Johansson träffar utbildningsministern för Tanzanias Prof. Jumanne Maghembe.
Foto Mikael Reinholdsson
.


-Vid ett besök i Tanzania diskuterades nya möjligheter för kommande flygutbildningar och Lärcentrat i Arvidsjaur.
Det säger Mikael Reinholdsson, utveclingsenheten. 

 

Under den vecka som representanter från Arvidsjaurs kommun besökte Mwanga District/Kilimanjaro Region, diskuterades olika typer av utvecklingsfrågor som på kort och lång sikt ska genererar lokal tillväxt för båda parter.

-Något som visade sig mycket intressant var Arvidsjaurs utveckling av Lärcentrat, i samarbete med Akademi Norr, vilket medger stora fördelar för mindre kommuner och glesbygd, säger näringsutvecklaren Mikael Reinholdsson. 

Han säger att ett Lärcentra i Mwanga baserad på de lokala förutsättningarna skulle innebära mycket stora fördelar i kommunen:
-Det är nämligen svårt att utveckla den lokala demokratin utan att kunna nå befolkningen med information.

Jerry Johansson DED Mr Willy Njau planterar träd framför en tänkbar plats för Lärcentra i Mwanga. Foto Mikael Reinhholdsson.
Jerry Johansson DED Mr Willy Njau planterar träd framför en tänkbar plats för Lärcentra i Mwanga. Foto Mikael Reinhholdsson. 

Frågan med ett Lärcentra samt flygutbildningar blev under veckan så intressant att utbildningsministern för Tanzanias Prof. Jumanne Maghembe, speciellt besökte Kilimanjaro flygplats och kommunalrådet Jerry Johansson. före hemresan till Arvidsjaur:
-Ministern underströk sitt fulla stöd i denna fråga.

Arvidsjaurs utveckling av flygutbildningar var också något som även intresserade flygplatschefen på Kilimanjaro International Airport:
-Hon ville gärna fortsätta att utveckla samarbete med Arvidsjaur eftersom de har en internationell flygplats med extremt tropiska förutsättningar. Och en kommunikation enbart på engelska.
Under dialogen framkom flera potentiella samarbetsområden.

Jerry Johansson träffar Tanzanias flygplatschef. Foto Mikael Reinholdsson.
Jerry Johansson träffar Tanzanias flygplatschef. Foto Mikael Reinholdsson. 

Fler potentiella utvecklingsfrågor som kan generera samarbete med företag från Arvidsjaur var exempelvis; solenergi, vindkraft, teknik samt utveckling och stöd för att utveckla lokala entreprenörer.

 


Skriv ut: