"Vi måste locka upp tyskar från Småland"

2009-02-23 13:21

Olof Borgman, Hotell Edström, fick besök av SHR:s vd Mats Hult.
Entreprenören Olof Borgman besöktes av Sveriges hotell och restaurangföretagares förbund (SHR) vd; Mats Hult. ”Jag har både badat tunna och sladdat med bil på is” sa en tillsynes nöjd Hult. 

Förra veckan besökte SHR:s vd Mats Hult Arvidsjaur:
-Det är första gången jag är här och ser vilken potential det finns i kommunen, sa Mats.


Besöksrelaterade företag och entreprenörer inom turismnäringen och fick påhälsning av vd Mats Hult och Magnus Karlsson, regionansvarig för hotell, restauranger och turistföretag från Sundsvall och norrut.

-Tack vare att testverksamheten byggts upp här i regionen har det även skapats en bra service runt om den. Men det måste finnas en hel del man skulle kunna göra för den vanliga turismen. Utan att störa testverksamheten, sa Hult.
Enligt honom kan man även kan betrakta biltest som en form av turistnäring, och en av de stora "dragarna" till Norrbotten.

Torbjörn Holmlunds ritning på Stoorn.
Torbjörn Holmlunds ritning på hur han vill att Storälgen ska ser ut uppe på berget Vithatten, mellan Arvidsjaurs och Skellefteås kommun.

Har du några bra exempel på vad man kunde göra för att utveckla turismen ytterligare, speciellt sommartid, i Arvidsjaur?
-Det behövs galen entreprenörsanda. Ta exempelvis Ishotellet. Hur galet lät inte det i början: Bygga upp ett hotell i is och sedan låta det smälta ner... Jag tror Storälgen är en sådan lagom galen idé, som skulle kunna bli en riktig succé för er region.

Vidare ansåg han att vi måste "locka upp tyskar från Småland". Samt få de tyskar som jobbar i A-kommunerna att återkomma privat med sina familjer -  sommartid.
Enligt Hult är det då av stor vikt att kunna erbjuda klanderfria transporter och att paketera bra och intressanta upplevelser.

Holländska militär styrka övar i Arvidsjaur tidigare i år. Foto Kent Norberg 0902
Holländare övar luftlandsättning och lastning i Arvidsjaurs subarktiska klimat, tidigare i år.

På en fråga om vad Hult anser om de utdragna och sedermera stagnerade utredningarna av såväl ITÖ (Internationell test- och övningscentra) som CTÖ (Civilt test- och övningscentra).
Det handlar i korta ordalag om att vidareutveckla det som redan i dag finns: Bland annat internationella styrkor från 20-25 länder som vill köpa vinterövning i Arvidsjaurs subarktiska miljö. 

Utredare har avlöst varandra med samma budskap, om att det finns stor utvecklingspotential. Både vad gäller civila som militära vintertester, i Arvidsjaur och i regionen):
-Jag tycker det verkar vara ett bra sätt att utveckla er region. Låt folk komma hit, träna, öva, testa och frysa - och sedan betala för det! sa Mats Hult vd SHR.

Senare på kvällen flög Hult ner till Stockholm för att träffa 29 norrländska riksdagsledamöter i Gamla stan:
-En fantastisk möjlighet att få ut våra budskap om den bransch jag företräder. Jag ska bland annat delge dem de frågor som uppkommit vid mitt besök här i Arvidsjaur, sa han innan avresan.

Heta frågor som skulle debatters på mötet:
1) Marknadsföring av Sverige utomlands.
2) Marknadsföring av Sverige, för svenskar. "Vårt land är fortfarande fantastiskt! 70 procent av landets alla hotellrum står alltid tomma...". "Kanske är det läge nu i finanskrisens tid att pressa hotellpriserna..?


Skriv ut: