Kommunen satsar på barn och ungas delaktighet i samhället

2009-03-03 15:23


Kommunen satsar på barn och ungas delaktighet. Foto Shara Boström
Politiker och tjänstemän i intensiv diskusion. Arvidsjaurs, Kalix, Jokkmokks och Älvsbyns kommuner deltog i konferensen, som hölls i Storforsen 25-26 februari.  


 

Förra veckan åkte 19 politiker och tjänstemän från Arvidsjaur till Storforsen. Detta för att planera kommunens kommande satsning på barn och ungdomar.

 

Projektet kallas för ”Uppväxtkoordinerat ledarstöd” och startades av Kommunförbundet Norrbotten. En av visionerna är att bidra till att göra unga mer delaktiga i sin framtid.


En förebild för projektet är Porsgrunn kommune i Norge. Tre representanter från Porsgrunn fanns på plats i Storforsen för att dela med sig av sina erfarenheter. Efter en stor kris på 80-talet gjorde kommunen en tydlig satsning på de unga för att komma tillbaka på rätt spår, istället för att satsa på näringsliv och industri.

-Alla partier kämpade mot samma mål. Vi visste att vi var tvungna att prioritera och att det skulle göra ont men att vi var tvungna att fortsätta på det spåret, sa Ivar Moen, före detta borgmästare i Porsgrunn.

Ett av resultaten från detta målmedvetna arbete är att unga idag är aktiva deltagare i samhället, och att Porsgrunn lyckats ändra bilden av kommunen som utflyttningsbygd. Porsgrunn blev ett ställe att flytta till istället för ifrån.

Nästa steg är att bilda en styrgrupp för Arvidsjaurs arbete med barn och unga, där politiker både politiker och skolan ingår.

Kommunens kontaktperson för projektet är Shara Boström.

Läs artikel i Piteå-Tidningen.


Skriv ut: