Fullsatt föreläsning med Nils Simonsson!

2009-02-06 08:38

Nisse Simonsson föreläste i Arvidsjaur. Foto Kent Norberg
Nils Simonsson föreläste för 450 personer i Arvidsjaur på onsdagskvällen. 

Hotell Laponia största konferenslokal fylldes snabbt upp när Arvidsjaur fick besök av Sveriges populäraste föreläsare - Nils Simonsson.


"Nisse" Simonssons tema för kvällen var: ”Varför mår vi så dåligt, när vi har det så bra?”

Nisse var mycket glad över den uppmärksamhet hans gästspel fått och jämförde kvällens 350 deltagare kontra antalet innevånare i kommunen, med att en föreläsning i Stockholm skulle ha lockat 50 000 deltagare!

-Vi lever längre, äter bättre och har en materiell standard som människor förr om åren bara kunnat drömma om. Ändå mår vi så himla dåligt.
Boven i dramat är det negativa tänkandet, menar Nisse Simonson och citerar den gamle grekiske filosofen Epictetus.

Fullsatt salong.
Fullsatt salong.

Nisse Simonson är kirurgen från Östersund i Jämtland som tvingades lägga operationskniven på hyllan när han drabbades av reumatism. Men inte övergav han läkekonsten för det. Istället började Nisse skriva och föreläsa, om hjärnans betydelse för vårt välbefinnande.
-Trots att alla mätbara parametrar indikerar att svenskarna blir allt friskare, och får det allt bättre, tycks vi paradoxalt nog leva i ett land präglat av mental depression. Vad ska man annars säga när det årligen skrivs ut 700 000 recept på Prozac-liknande mediciner?
– Lycka finns inte som ortnamn i Sverige och det kanske är Sveriges problem. Däremot finns det en massa ortnamn på död...

Nils poserar.
Nils poserar...

Möjligen har vi svårt att acceptera att livet inte är en krattad och välsnitslad bana där solen ständigt skiner, menar Nisse Simonson:
–Ibland är det ju både motlut och bakhalt. Det gäller hur man hanterar guppen på vägen. Somliga har en tendens att gräva ner sig, medan andra studsar upp.

Föreläsaren sa att "det är här tankens kraft kommer in" och att den spelar en centralare roll än vad många av oss kanske tror. Simonson har studerat de senaste rönen på hjärnforskningens område.
– Hjärnan är plastisk och formar sig efter hur vi tänker. Varje tanke i dur eller moll påverkar kroppen och hur vi mår. Folk tenderar att fastna i ett spår, ungefär som en grammofonskiva som hakar upp sig. Då gäller det att lyfta på pickupen en bit.

Låter receptet för hurtigt? Nisse Simonson är noga med att påpeka att naturligtvis inte alla sjukdomar, som exempelvis ärftliga åkommor, går att bota med positivt tänkande:
-Däremot går det alldeles utmärkt att tänka sig sjuk…

Nils är tidigare kirurg.
Nils Simonsson, tidigare kirurg med hjärnan som specialitet...

Simonson pekar på en rad faktorer till den sjukdomsalstrande vantrivseln i välfärdslandet. Som det vanliga symptomet att ständigt jämföra uppåt med saker och ting. Har vi exempelvis en eka med utombordare känns det fattigt att inte istället äga en lyxyacht i Monte Carlo.

Många val
En annan faktor är det moderna samhällets överflöd av valmöjligheter.
–Har jag 60 TV-kanaler måste jag välja bort 59 när jag ska titta och det verkar aldrig som om man väljer rätt...

På tal om televisionen pekar Nisse Simonson även på mediavåldets betydelse:
–Det finns vissa som menar att vi blir olyckliga av att se alla dessa mord och våldtäkter på TV. Vi är inte skapta för så mycket elände. Vår hjärna har inte ändrats på
50.000 år, då vi fortfarande befann oss på savannen. Där var tillvaron överblickbar och vi levde för dagen.

Vad är lycka för er, frågade Nils
Vad är lycka för er? frågade Nils publiken.

OK, men vad är då lycka för Nisse Simonson själv?
–Det är när barn, barnbarn och hustru är friska och ser ut att vara lyckliga.
Svårare än så behöver det kanske inte vara.

Kvällens arrangörer:
-Entreprenörcentrum som verkar för att stötta och utveckla nyföretagande. Hit kan man med förtroende vända sig för att få rådgivning och stöttning för sin affärsidé.
-Företagarna i Arvidsjaur med Ove Granlund vid rodret.
-Lärcentrat i Arvidsjaur tillsammans med Akademi Norr som inom en treårs period kommer att satsa extra mycket krut på att underlätta för det lokala näringslivet att utbilda sig. De kommer även att bygga upp en funktion som stöttar nyföretagande

Anne Åberg, Lärcentrat, berättade att föreläsningen är en del i en föreläsningsserie som anordnats under hösten, och nu fortsätter under våren:
-Vår förra gäst var Therese Albrechtson. Hon berättade att vi ska ”våga vinna” och till 4 mars har vi bjudit in Göran Adlén.
// Anne Åberg.

 

 


Skriv ut: