GEBRIS i Bryssel

2009-12-22 09:47


 Ann Engberg. Arkivbild.
Ann Engberg. Arkivbild.


Som vi tidigare berättat har Arvidsjaurs Kommun, med Ann Engberg som projektledare, sedan hösten 2007 deltagit i projektet GEBRIS, finansierat av Nordiska Ministerrådet. Under veckan som gick var det dags för ett avslutande seminarium och gruppen begav sig då till Bryssel för att berätta om vad de åstadkommit under tiden samt att få mer information om EUs planer för framtiden och vilka möjligheter det finns för att söka nya medel.


Resan började med en rad studiebesök och möten med North Finlands regionkontor som värd. De har liksom vårt North Swedenkontor till uppgift att ordna studiebesök, hålla koll på och återrapportera vad som händer politiskt i områden som kan vara av intresse för våra regioner. De kan också hjälpa till om man söker nya partners i andra länder eller finansiering för nya projektideér.

Gruppen hade ett mycket späckat schema och hann träffa många intressanta personer.

Bryssel. Arkivfoto Kent Norberg.
Bryssel. 

-Mest behållning har jag av mötet med North Sweden, säger Ann Engberg. Vi fick sitta ner i över två timmar med Mona Mansour som är Senior Adviser in European Affairs. Hon har full koll på olika finansieringsmöjligheter och kom med väldigt många bra synpunkter och tips. Sedan var även GEBRIS eget avslutande seminarium välbesökt och det känns kul att människorna i Bryssel var så intresserade av vårt arbete och vår region. Italiensk TV var också på plats!

-Vi fick bland annat redogöra för vad vi lärt oss under resan med GEBRIS och från svenskt håll är det främst vikten av ett behovsorienterat arbetssätt vi tagit till oss. Det innebär att man ska ha inställningen ”vad kan jag hjälpa till med” i stället för ”det här kan jag erbjuda” i kontakten med företag och privatpersoner. Det är ju inte alls säkert att de är intresserade av eller behöver just det jag tror. Man kan se att våra Isländska partners har samma förhållningssätt och det har funkat väldigt bra även där.

EU Bryssel.
Bryssel.

-Med på resan var, förutom representanter från Finland och Island även Anne Åberg, Mikael Reinholdsson och Johnny Högberg från Akademi Norr eftersom vi jobbat mycket tillsammans under de här två och ett halvt åren. GEBRIS har fungerat som ett paraplyprojekt. Det innebär att främst Anne och jag använt arbetstiden för att kunna bygga upp en ny och förhoppningsvis bättre organisationsstruktur för utbildning av alla slag, där vi jobbar ihop som ett team över kommungränserna och på så sätt får en mycket större bredd.


Sif Johannisdottir och Anne Åberg. 

-Vi har också använt tiden till att skapa nya projekt och på det viset lyckats dra in en hel del pengar till regionen. I dagläget har vi fått ihop drygt elva miljoner från regionala och sociala fonden som ska användas under de kommande ett och ett halvt åren så även om själva GEBRIS tar slut vid nyår kommer arbetet definitivt att fortgå, avslutar Ann.

Text: Ann Engberg
 


Skriv ut: