Patrik Eklund tar Norrbotten till Cannes - igen!

2009-04-24 14:58


Pressmeddelande från Filmpool Nord. 

Patrik Eklund. Foto Rolf Carlbom
Patrik Eklund, uppvuxen i Arvidsjaur, är åter aktuell med en ny kortfilm. Foto Rolf Carlbom.


Efter succéerna med kortfilmerna ”Situation Frank” och ”Istället för Abrakadabra” har nu regissören Patrik Eklunds nya film ”Slitage” blivit antagen till filmfestivalen i Cannes:
-Det känns otroligt kul och väldigt oväntat att delta i Cannes igen. ’Slitage’ är nog min personliga favorit hittills av de kortfilmer vi gjort och jag kunde inte ha önskat mig en bättre premiär”, säger Patrik Eklund som vuxit upp i Arvidsjaur. 


En gång tidigare har Patrik representerat Norrbotten i Cannes - hans kortfilm ”Situation Frank” visades där 2007. Patrik har sina rötter i Arvidsjaur och bor numera i Umeå.

 Sekvens ur Patriks film "Slitage". Foto Direktörn & Fabrikörn.
Sekvens ur Patriks film "Slitage". Foto Direktörn & Fabrikörn.

”Slitage” är en 18 minuter lång dramakomedi om hur allt ställs på sin spets i det passionslösa förhållandet mellan Rolf och Eva. 

En oväntad händelse rör om i det medelåldriga parets liv. Rolf och Eva spelas av Jacob Nordenson och Anki Larsson. I de övriga rollerna återfinns Camilla Larsson, Daniel Rudstedt och Svante Grundberg. Filmen spelades in i Luleå, november 2008 och Mathias Fjellström på produktionsbolaget Direktörn & Fabrikörn är filmens producent.

”Slitage” är en samproduktion med Filmpool Nord, Sveriges Television, Film i Västerbotten och är producerad med stöd från Svenska Filminstitutet.

 

Patriks film ”Slitage” med det engelska namnet ”Seeds of the Fall” tävlar i sektionen ”Internationella kritikerveckan” i Cannes 13-24 maj. 
Trots att festivalen närmar sig jobbar Patrik och Mathias fortfarande med att lägga de sista bitarna på plats i filmen. Samtidigt har de även påbörjat arbetet med en ny kortfilm:
-Ett första manusutkast finns och om allt går enligt planerna startar inspelningen någon gång i slutet av sommaren”, säger Patrik. 


Regissörens biografi:


Född den 7:e juli 1978 i Arvidsjaur.
Gjorde sin regidebut 2003 med kortfilmen ”One christmas morning” som vann flertalet utmärkelser, bland annat: Tromsö Palmen för bästa kortfilm från Norden.
Patrik har därefter gjort flerfaldigt prisbelönta kortfilmen ”Situation Frank” som 2007 togs ut till internationella kritikerveckan i Cannes.
Hans nästa film ”Istället för Abrakdabra” visades tidigare i år på Sundance-festivalen i USA och guldbaggenominerades för bästa kortfilm i Sverige. Patrik bor numer i Umeå, där han driver produktionsbolaget FrameStation. Patrik har jobbat som hotellstädare i en månad.

Regissörens filmografi:

2009, Slitage, drama/komedi, 18 min, engelsk titel: Seeds of the Fall

2009, Den ryska dörren, drama/komedi (TV-film), 60 min (under produktion)

2008, Istället för Abrakadabra, komedi, 22 min

2007, Situation Frank, drama/komedi, 26 min

2003, One Christmas morning, drama, 10 min

 


Skriv ut: