Idéums modell - modell för hela Europa!

2009-04-28 17:56

Bengt Norén, Idéum. Foto Kent Norberg
Bengt Norén, Idéum, guidar besökande personal från Örebro.


Arvidsjaurs kommuns sysselsättningsenhets modell med ungdomsprojekt röner stort intresse från övriga Sverige och Europa:
-Vi får oerhört många studiebesök, säger Bengt Norén, sysselsättningsenheten Idéum.En av alla dessa besök kom från Örebro. De har ett projekt på gång som berör ungdomar 16-24 år, med misstänkta eller konstaterade funktionshinder, där målet är praktik:
-Vi besöker Arvidsjaur för att få lite input eftersom vi sett hur Idéum jobbar, säger Ulla Berg, stiftelsen Aktiva.

Ulla Berg, Aktiva, Örebro. Foto Kent Norberg.
Ulla Berg, Aktiva, Örebro

Med sig på erfarenhetsutbytet upp till Idéum har hon representanter från kranskommunerna kring Örebro; Kumla, Hällefors, Degerfors med flera.

-Aktiva har jobbat tillsammans med Arvidsjaurs kommun tidigare i ett rehabiliteringsprojekt benämnt "Succéss". Vi blev lite imponerade då och insåg att det finns en hel del att lära av er kommun. Därför ser vi fram emot ett nytt samarbete i vårt kommande projekt, säger Ulla.

Besök från Örebros kranskommuner. Foto Kent Norberg
Besök från Örebros kranskommuner.

Under Arvidsjaurbesöket diskuterades formerna för samarbetet. Men det gavs även tid till utflykter. Bland annat till utfodringsplats av renar i Framnäs, i samband med renrajd norrut. För de flesta av besökarna var det första gången de satt foten så långt norr ut i landet. De flesta hade inte heller sett vilda renar på nära håll:
-En upplevelse för oss. Hit kommer vi gärna fler gånger! sa Ulla Berg.

Bengt Norén, Idéum Arvidsjaur. Foto Kent Norberg.
Bengt Norén, Idéum Arvidsjaur, berättar här om renen och att den äter renlav. Samt hur samerna tar vara på allt från blodet (palt) till renhornen, som fortfarande exporteras till Japan: "Hornen mals till mjöl och fungerar som potensmedel". 

Bengt Norén, Idéum:
-Det är oerhört roligt att få återknyta samarbetet med Aktiva, som en del i deras projekt. Vi ska delge erfarenheter från vår långa tid med utlandspraktik. Men även diskutera nationell praktik.

"Det är första gången vi ser renar så här i vilt tillstånd.." sa delagare från Örebro och passade på att ta bilder.
"Det är första gången vi ser renar i vilt tillstånd" sa delagare från Örebro och passade på att ta bilder. 

Bengt säger nämligen att Sverige är ett avlångt land som kan bjuda på "kulturella olikheter och förhållningssätt":
-Det kan vara lika stor vinst för ungdomar att lämna invanda storstadsregioner och vistas i en annan miljö. Exempelvis i Arvidsjaur eller någon annanstans i norra Sverige, säger Bengt.
 


Skriv ut: