Drygt 8,8 miljoner till utbildning inom biltestbranschen!

2009-04-17 11:10

 

Ann Engberg
Ann Engberg, projektledare vid Utvecklingsenheten i Arvidsjaur.

 

-Fantastiskt trevligt! säger projektledare Ann Engberg nöjt efter beskedet att kommunens utvecklingsenhet beviljats drygt 8,8 miljoner av Europeiska Socialfonden. 
Miljonerna ska användas till kompetenshöjande insatser för anställda inom testbranschen och dess kringnäringar.


Ett tjugotal företag kommer att jobba tillsammans med Arvidsjaur, Arjeplog, Sorsele och Älvsbyns kommuner för att hitta sätt att stödja personalen med olika insatser.

-Det kan handla om regelrätta kurser och utbildningar. Men även temadagar och föreläsningar eller studieresor. Akademi Norr (12 kommuner i förbund som jobbar med att tillgängliggöra högre utbildning. Reds anm.) och Umeå Univestitet är också samarbetspartners, och har lovat sitta med i referensgruppen, berättar Ann.

Pengar till utveckling inom biltestbranschen. Foto Kent Norberg.
Pengar till utveckling för anställda inom biltestbranschen - och dess kringnäringar.


Vissa utbildningar anses vara så viktiga att de har strategisk betydelse. Till exempel ska projektet jobba för en höjning av kompetensen i tyska språket.

-Vi planerar redan, innan projektet ens startat, en längre utbildning i tyska till hösten. Förhoppningen är att det ska gå att hålla den i flera omgångar och målet är att hjälpa till att öka färdigheterna och användningen i dagligt tal.

Ann Engberg i samband med en biltestmässa i Shanghai. Privat foto.
Ann Engberg i samband med en biltestmässa i Shanghai. Privat foto.

Deltagarna efterfrågar också blandade insatser, där människor från olika yrkesområden, företag, kommuner och myndigheter med helt skilda verksamheter träffas och lär känna varandra:
-Det öppnar vägarna för kommunikation och ökad förståelse för den andres verklighet. Något jag tror vi alla skulle tjäna mycket på. Såväl anställda som myndigheter och företag, säger Ann.

Projektet drar igång 1 maj och löper över två år. Det har föregåtts av ett förprojekt vilket borgar för en solid grund, enligt Ann:
-Ett jättejobb väntar... Men naturligtvis blir allt väldigt spännande, säger Ann som kommer att ha ett nära samarbete med de lokala lärcentra i de berörda testkommunerna.
Enligt Engberg en förutsättning för att ett projekt av den här digniteten över huvudtaget ska fungera.
 
Anne Åberg, verksam vid Lärcentrat i Arvidsjaur lägger till:Anne Åberg, Lärcentra i Arvidsjaur. Foto Kent Norberg.
-Vi är oerhört glada att projektet beviljats. Projektet startar dessutom i rätt tid då vi nu inom kommunförbundet Akademi Norr satsar extra mycket energi på underlätta för yrkesverksammas kompetensutveckling.
-Lärcentrat kommer att tillhandahålla ändamålsenliga utbildningslokaler och distansteknik samt ansvara för att utbildningsdeltagarna blir väl omhändertagna under sin utbildning.

  

-De är en otrolig resurs i sammanhanget så det känns väldigt tryggt att ha deras kunnande i ryggen när vi drar igång, avslutar Ann Engberg, Utvecklingsenheten i Arvidsjaur.


Skriv ut: