Ideum nominerat till kvalitetspris!

Ideum sysselsattningsenheten nominerat till kvalitetspris. Personal pa bilden.
Ideum nominerat. Glad personal. Michael Åhman, Idéum,
kommunalrådet Jerry Johansson, Bengt Norén och Jerry Renberg båda Idéum.


Arvidsjaurs kommuns Sysselsättningsenhet: Idéum, har nominerats till Internationella programkontorets Kvalitetspris 2008:
-De har uppmärksammat vårt sätta att jobba med ungdomsutbyte inom Leonardo da Vinci vilket är jättekul, säger Bengt Norén, Idéum.Idéum startade redan 1997 med sin verksamhet, att sända ungdomar utomlands:
-Responsen blev så positiv att vi fortsatt sedan dess att utveckla den här typen av verksamhet. I början jobbade vi tillsammans med Gällivare. Men sedan sju år tillbaka tog vi över stafettpinnen själva och utökade samarbetet till att innefatta även andra kommuner, säger Norén.

Åren med utlandspraktik har gett Idéum ett enormt kontaktnät med 14 länder inom Europa:
-Vi har ständig kontakt med omkring 30 organisationer som ser upp till vår verksamhet och vill ha input från oss.

Det projekt som nu blivit nominerat av Internationella programkontoret heter "New Horizon" och är liksom tidigare projekt ett erfarenhetsutbyte.

Enligt Jerry Renberg, Idéum, beror nomineringen på att de varit noggranna med val av praktikplatser, och även följer upp hur praktiken framskrider:
-Vi har ett kvalitetstänkande och en fungerande organisation som saknar motstycke i Europa, hävdar Jerry och fortsätter:

-Att bege sig ut i Europa under några månader är ett stort steg för många att ta... Men sedan starten har 150 ungdomar rest iväg och vi har endast haft trassel med två personer under hela den här tiden.

Ideum undomsutbyte. Gruppbild på undgomar fran hela Europa. Arkivfoto Kent Norberg.
De komma från öst och väst... En av Idéums många ungdomsutbyten.


Grundstenen i utbytet är att öppna ögonen för hur bra ungdomarna har det hemma:
-När de kommer tillbaka har de mognat, blivit mer självständiga och handlingskraftiga. De har vidgat sina vyer och är helt enkelt mer anställningsbara, säger Jerry.

Erfarenhetsutbytet betyder även att Idéum tar emot ungdomar - från olika länder. Hittills i år har de tagit emot 51 ungdomar:
-Sedan starten med det här utbytet har tio personer valt att flytta hit. De har kommit från Portugal, Italien med flera länder. Så något speciellt
måste det ju vara med Arvidsjaur, säger Michael Åhman, en av de som jobbar med erfarenhetsutbytet på Idéum.


Jerry Johansson kommunalrad. Arkivfoto Kent Norberg
Jerry Johansson är glad över Idéums nominering.


Arvidsjaurs kommunalråd, Jerry Johansson:
-Fantastiskt att de nominerats! Det är viktigt att våra ungdomar vill ta steget att resa ut och se omvärlden. Lika viktigt är att de kommer hem med ryggsäcken full av nya erfarenheter. Dynamiskt även att få hit människor som dessutom vill flytta hit.
-Det måste vara ett kvalitetssignum för Arvidsjaur!

Vid en tillställning 3 oktober på Älvsjömässan får Idéum veta om de vinner årets kvalitetspris.

Fakta:
Internationella programkontoret nominerade 2005-2008 åtta, av totalt 225 beviljade projekt, till "Kvalitetspriset" - för "väl genomförda Leonardo da Vinci-projekt". I snitt godkänns en tredjedel av alla inlämnade projektansökningar.
Idéum Arvidsjaur nominerades även 1993 för kvalitetspriset. De har sedan starten ännu inte fått något avslag på sina projektansökningar.
Varje projekt döps till ett nytt namn och lever under två år.


Leonardo da Vinci, född 15 april 1452 nära Vinci i Italien, död 2 maj 1519 i Amboise i Frankrike, var en italiensk målare och universalgeni. Han var även verksam som arkitekt, ingenjör, uppfinnare och naturforskare.
Källa: Wikpedia

Skriv ut: