Livskvalité för seniorer

2008-11-20 08:21


Seniordag på Medborgarhuset. Teater om hur det kan vara på mottagningen, sjukhuset.
Seniordag i Arvidsjaur. "Teatertanterna" visade publiken hur en dag på mottagningen kan se ut...


Uppskattningsvis 170 personer besökte på tisdagen "Livskvalitè för seniorer" - den andra i en serie av temadagar - som vänder sig seniorer och andra intresserade.
-Temat var "Kost och Motion", berättar Agneta Sandman, ur arrangörsstaben.Dagen började med en god och näringsrik renköttsoppa som tillagats av Sandbackaskolans Restaurangprogram. Arvidsjaurs musikskolas blås- och flöjtgrupp spelade under lunchen.

Seniordag i Medborgarhusets rotunda, startade med en gemensam lunch för 250 personer. Foto Kent Norberg 081119
Seniordagen startade med en gemensam lunch i Medborgarhusets rotunda. Foto Kent Norberg.

Efter avslutad lunch fick besökarna ta del av olika föreläsningar. Först ut var Viktoria Norström, diabetessköterska från Arvidsjaurs Vårdcentral. Hon berättade om orsaker till diabetes. Och om vad som kan påverka varför just "jag" ligger i riskzonen att utveckla diabetes.

-Arvsanlaget har stor betydelse men även livsstil, vikt, motion, nikotin och stress kan vara bidragande orsaker, upplyste Viktoria.

Viktoria NorströmViktoria talade även om hur man som enskild person ska vara uppmärksam på symtom, exempelvis törst, stora urinmängder och oförklarlig viktnedgång:
-Är ni fundersamma, vänd er då till distriktssköterskan för närmare utredning.

Eva Brolin, hälsokonsult, Korpen Luleå, berättade inspirerande om Kost och Motion. Besökarna fick värma upp genom att vara höjdhoppare av världsklass. Det vill säga; röra sig och använda samma gester som Kajsa Bergkvist och Stefan Holm gör inför hoppet. Något somlockande till allmänt skratt.

Kosten är viktig för vårt välbefinnande och helst bör man äta fem, sex gånger per dag, för att må bra. Och för att orka vara aktiv hela dagen. Eva tipsade om att äta födoämnen som börjar på bokstaven "F": Färgglatt, fiskfett, fibrer och frukt samt metoden ITM som betyder ”inte ta mer”.

Motion och rörelse är av stor betydelse för vårt välbefinnande och all vardagsmotion som att exempelvis ta trapporna istället för hissen och att gå istället för att ta bilen, bidrar till ökad hälsa.
-Vi får mental stimulans, stärkt immunförsvar, bättre energibalans och bättre kolesterolvärden genom att motionera regelbundet. Helst 30 minuter varje dag!

Matz "Macke" Edin.

Matz Edin gjorde ett kort men fartfyllt framträdande där han fick besökarna att stå upp och röra på sig på plats. Han berättade också hur han själv gör för att hålla sig i form.

Föreställning om hur en dag på mottagningen kan te sig...Dagen avslutades med pjäsen; "Storgatan 15", framförd av Teatertanterna.
Handlingen utspelades på en läkarmottagning på ett Seniorcentra, och vi fick följa med i vad som händer där under  en dag...

Läkaren botade både ryggskott och vatten i knät, innan hon hamnade i svårigheter efter att ha utfört ett föryngringsexperiment med patienten Bernard. Dagens långa väntetider, både för att komma till läkare och lång telefonkö till apoteket, åskådliggjordes på ett humoristiskt sätt.

Under hela dagen agerade elever från Sandbackaskolans omvårdnadsprogram värdar och hjälpte besökarna med diverse frågor och praktiska saker.

Föreställning om hur en dag på mottagningen kan te sig...
Dagen avslutades med pjäsen; "Storgatan 15", framförd av Teatertanterna.

Nästa temadag ”Livskvalité för seniorer” anordnas; tisdag 3 februari 2009.
Tema: Vård och omsorg i Arvidsjaur.

Arrangörer: Arvidsjaurs Kommun, NLL, ABF, SV Nord, medlemsorganisationerna samt Sandbackas Omvårdnadsprogram och Restaurangprogram. 

Text och foto: Agneta Sandman. 


Skriv ut: