Thomas Fürth, Kairos Future på Lärcenter i Arvidsjaur.
Vissa saker går att går att förutsäga, dock inte samhällets utveckling:
-Det enda vi kan vara säkra på är att det inte blir som det varit. Däremot handlar det om att skapa bilder om framtiden, sa Thomas.
Enligt föredragahållaren har dagens unga omkring fem gånger högre köpkraft än sina mor- och farföräldrar. Idag handlar det om "individualisering, självförverkligande, ökat sekularisering och hög materiel standrad":
-I dag väljer man i högre grad sin livsstil. Arbetet förlorar mot fritid och vänner.
Thomas sa att livet håller på att bli ett "projekt", där det gäller att bygga upp sitt eget varumärke.
Vår nya identitet skapas genom konsumtion. "Consumo ergo sum" - jag konsumerar. Det är pengar och inte tid som skapar lycka. I alla fall om man får tro framtidsforskaren Thomas Fürth, Stockholm.
Kunskapskraven ändras också...
Interaktiva yrken kräver kontaktförmåga, inlevelseförmåga, personförståelse, kunna uttrycka sig i tal och skrift, kreativitet och så vidare.
Thomas sa att allt handlar om attraktivitet nu. Att synas genom bruset.
-Tja, det är den eviga frågan. I början av 1900-talet var man vuxen vid 15 år. Då var det dags att gå ut och jobba. Familj vid 20 års ålder. Hela livet bestod mest av arbete. Fritid var ett okänt begrepp.
"Det värsta som kan hända unga människor i dag är att bli av med mobiltelefonen. Där har de sin adressbok.
Under 1960-talet fick vi en ny grupp i samhället:
-De var varken barn eller vuxna utan kallades för tonåringar. Gruppen gick ut gymnasiet mellan 19-20 års ålder och fick genast jobb.
Det har förändrat fram till idag. Enligt Fürth är man tonåring redan vid 8 år och kan föda barn vid 12 år:
-Inte bra alls. Många barn kan mycket redan innan de börjar skolan. Ändå finns de inte i arbetslivet innan 25-30 års ålder...
Unga är med i globaliseringen på ett annat sätt. Mobiltelefonen har hängt med sedan förskolan, och alla sitter uppkopplade på Internet.
-Vänner? Nä, nätverk... Dessutom bär de med sig musik i massor i Ipods. Skulle det lyssnas på musik förr fick man släpa med sig dragspelet...
"Våra ungdomar är utsatta för mer konkurrens än någonsin tidigare. I dag måste man synas och ha en god berättelse - annars finns man inte. Det här diagrammet visa nio vägar till lycka. Som ni ser här är brist på pengar detsamma som olycka" sa Thomas Fürth och berättade vidare att Skandinavisk ungdom har störst framtidstro.
Människorna lever längre nu jämfört med tidigare. Förr var folk utslitna i samband med pensioneringen:
-En förutsägelse jag tror på är att pensionärsåldern kommer att luckras upp. Tack vare vår lättsammare livsstil. 40-talisterna är den första pensionärsgruppen i den nya stilen. De har mer pengar än deras föregångare någonsin haft, de är piggare och friskare i kroppen.
Det är i den framtiden vi kliver in nu.
-Inte konstigt att den unga generationen får andra värderingar när världen ser ut som den gör idag.
"Tjejerna är på G"
-De tar åt sig mer än förr. Inom alla områden. Vissa högskolor kvoterar in killar eftersom det är så många tjejer. Tjejer reser mer, kan lämna barnen hemma hos mannen och uppleva nya spännande saker. Det är skillnad mot förr. Dagens killar färgar håret och tänker på utseendet. För att göra intryck, exempelvis när de ska söka jobb. Men vikten av att göra rätt intryck har tjejerna haft koll på sedan länge...
-Nej, de är om inte ännu mer feminina än på länge. Skillnaden är att de är mer självständiga och tar ingen skit.
Thomas sa att Lennart Hyland (legendariskt tv-programledare) var den siste som kunde få hela svenska folket att tända/släcka lamporna samtidigt.
I dag är Internet bärare av information och tv-kanalerna flera.
-Om tio år kommer man att röra sig i en tredimensionell värld på Internet, där det aldrig regnar. Man kan till och med gifta och skilja sig på nätet. Att ha en oerhört kraftig bredbandskabel kan enligt Thomas Fürth vara ett nog så bra sätt att behålla ungdomarna i småorterna:
-De måste ju trots allt ut och fika någon gång... Och lämna det vi skulle kalla "fantasivärlden".
"Studier visar att tre av fem lärare aldrig chattat på nätet"
Thomas Fürth: Unga kan kallas för: "Homo Zappiens", för de byter kanaler hela tiden. De är även vana att byta livstil, platser med mera.
Kairo var en snabb grekisk gud. Sägnen berättar att; hann man ikapp honom och lyckades få tag på en en hårtofs, fick man mer levnadstid över.