Några tips för en säkrare vardag
Disktrasan ska hållas ren! Byt eller koka den ofta
Kyl ned snabbt, värm upp ordentligt
Snabbt in med kylvaror i kylskåpet. +4 grader är en bra temperatur
Ha olika skärbrädor för kött, fisk och grönsaker. Köp nya när de blivit repiga och slitna
Inga husdjur på diskbänken eller köksbordet. Använd särskilda matskålar till djuren
Laga inte mat till andra om du är sjuk
Att tänka på när du hanterar köttfärs
Köttfärs måste vara ordentligt genomstekt
Smaka inte på rå köttfärs
Köttfärs har mycket kort hållbarhet, kolla datum på förpackningen
Ät inte
Grön potatis, den innehåller giftet solanin
Mögliga och ruttna livsmedel
Svamp som du är osäker på
Varmt och kallt
Värm upp maten ordentligt. Låt den småputtra i minst 5 minuter
Stek mat varsamt och under kort tid så att inte stekytan blir bränd
När du värmer mat i mikrovågsugnen, kontrollera att maten är varm även i mitten, använd enbart kärl som är godkända för mikrovågor
Blir det mat över, kyl snabbt ner den i kylskåp, i kallt vatten eller utomhus under vintern
Tina alltid i kylen eller i kallt vatten
Potatis och rotfrukter bör förvaras mörkt och svalt 10-14 grader C
Lax som du ska grava ska ha varit fryst i minst 2 dygn
Håll rent
Håll rent i köket.
Handdukar ska bytas ofta. Det bör finnas en för händer och en för disk
Tvätta händerna med tvål och varmt vatten innan du börjar laga mat
Nyser du, kliar dig i örat eller håret, tvätta händerna igen. Tvätta alltid händerna efter toalettbesök!
Använd sked när du smakar av maten