Undantag från krav på anmälan

Om någon som inte redan är livsmedelsföretagare vill sälja eller servera livsmedel går det i vissa fall att göra utan registrering. Det rör sig om verksamheter som bara sker vid några tillfällen per år. Antalet gånger som något får utföras beror på risken. Ju högre risk desto färre tillfällen och vice versa. Se vägledningen nedan.

  Mycket låg risk Låg- och mellan risk Hög risk
Tillfälligt, ej viss kontinuitet

Högst 20 ggr/år

á 1-2 dagar

Högst 10 ggr/år

á 1-2 dagar

Högst 5 ggr/år

á 1-2 dagar

 

För förklaring vad som menas med hög-, mellan-, låg- och mycket låg risk titta på sidan om Avgifter/klassning för livsmedelsföretag.


Några exempel: Du kan baka bullar, skorpor och kakor (mycket låg risk) och sälja dessa 20 gånger om året för försäljning på t.ex. en marknad.

Du kan grilla råa hamburgare (hög risk) 5 helger per år.

Du kan grädda våfflor och servera tillsammans med grädde och sylt under 10 helger per år.

Ett företag, t ex en bilverkstad som bjuder på kaffe och kakor gratis till kunder som sitter och väntar. Det är ingen organiserad verksamhet på så sätt att någon person lägger ner speciellt mycket tid på att göra iordning kaffe och kakor. Samma gäller en cykelhandlare som säljer sportdryck och energikakor och en blomsterbutik som har en frysbox med glass. Sådana typer av verksamhet kan ske året om.  

Skriv ut: