Lägenhetsregister

Lägenhetsnummer är en fyrsiffrig kod som beskriver var i en byggnad en lägenhet finns. Lägenhetsnumret beskriver både på vilken våning lägenheten finns och placeringen inom våningsplanet. Syftet med lägenhetsregistret är att förenkla framtagande av statistik för folk och bostadsräkning.

 

Lägenhetsnummer, när ska det användas?

 

Det är bara då det finns flera lägenheter som delar entré som lägenhetsnumreringen ska användas. Då en lägenhet har en egen ingång ska inte lägenhetsnumreringen användas. Då ska det istället vara en vanlig adress.

 

De två första siffrorna

 

De två första siffrorna i lägenhetsnumret anger vilket våningsplan bostaden finns på. För entréplanet används nummer 10. Våningsplan ovanför entréplan numreras stigande med 11, 12 och så vidare. Nedanför entréplanet används fallande numrering 09, 08, 07.

Hus som visar våningsnummer

 

De två sista siffrorna

 

De två sista siffrorna i lägenhetsnumret anger bostadens placering inom våningsplanet. Lägenheten som ligger till vänster om trappan får nummer 01. Sedan fortsätter numreringen inom våningsplanet medsols.

Lägenhetsnummer för varje våning

Rapportera lägenhetsnummer till kommunen

 

Vid nybyggnation, ändring eller rivning av bostadshus behöver fastighetsägaren nästan alltid göra ändring eller komplettering av lägenhetsregistret.

Fastighetsägaren är ansvarig för att rapportera in uppgifter till kommunen. Kommunen ansvarar sedan för att registrera lägenhetsnummer hos Lantmäteriet.

Fastighetsägaren ansvarar för att rapportera in dessa uppgifter till kommunen:

  • Fyrsiffrigt lägenhetsnummer enligt Lantmäteriets standard
  • Antal rum
  • Boarea
  • Kökstyp

 

Skriv ut: