Vandringsleder

Arvidsjaur är täkt av skog och i skogen finns stigar, leder och vägar. Att hitta en plats att vandra på bör med andra ord inte vara så svårt, men ibland behövs det hjälp. Därför har vi här listat några av alla de vandringsleder som finns!


Vittjåkksleden

Vandra från Arvidsjaur samhälle och upp till lågfjället Vittjåkk i kuperad skogsmark med myrar och små isälvsåsar. Beundra utsikten mot Arvidsjaursjön och fjällen och ta en fika vid vindskyddet halvvägs. Välj att fortsätta vandringen in i Vittjåkk-Akkanålke naturreservat på någon av de anslutande stigarna eller vandra tillbaka mot Arvidsjaur.
Du kan välja mellan att starta vid Gamla Prästgården i Arvidsjaur eller vid Prästbergets skidanläggning alternativt gå från Vittjåkk och ned mot Arvidsjaur.
Observera att leden delvis går inom Försvarsmaktens övningsområde. Skyltar finns och det är inte tillåtet att lämna stigen dessa sträckor.

 

Vittjåkk-Akkanålkeleden

Denna varierade led tar dig från den lilla byn Storberg och in i Vittjåkk-Akkanålke fjällurskogs naturreservat där du bland annat passerar toppen på lågfjället Akkanålke eller Áhkánålggie (Käringaxeln) som är stavningen på Arvidsjaurs samiska. Fjället har en milsvid utsikt mot fjällen i öster samt Vittjåkk och Guorbbabouvda som ligger inom naturreservatet. Utsikten kan ta andan ur vem som helst. Från toppen går en liten stig ut på den gamla ättestupan vid Stenträskflygget som även den är en fin utsiktsplats. För den som bara vill titta på utsikten kan man också köra med bil nästan hela vägen upp. Respektera dock trafiksignalen vid masten högst upp då det kan innebära en säkerhetsrisk att köra längre upp.
Leden fortsätter nedför bergssidan mot sjön Stenträsket där man kan fiska röding. Fiskekort och båt kan köpas/hyras via Intersport i Arvidsjaur. Stigen leder här över spångad myr och ansluter till leden Vittjåkk 15km som tar vandraren till parkeringen vid Vittjåkk. Väl där kan man vandra vidare på Vittjåkksleden hela vägen till Arvidsjaur samhälle.

Vittjåkk-Akkanålkeleden tar dig genom hela Norrlands spektrum av naturtyper så som gammal urskog, vidsträckta myrmarker och lågfjäll över trädgränsen. Om planen är att vandra hela vägen till Arvidsjaur rekommenderas vandringen som en tvådagarstur. Det finns vindskydd och grillplatser längs leden men eget tält rekommenderas.

 

Vittjåkk 3&5km

Lågfjället Vittjåkk, placerat i Vittjåkk-Akkanålke fjällurskogs naturreservat har ett flertal vandringsleder som är lättillgängliga genom bra parkering och närhet till Arvidsjaur samhälle.
Vandra genom gammal orörd urskog och beundra landskapets variation från kalfjäll till skog och myrmark. Leden är lättrampad och lämpar sig för hela familjen eller motionären. Längs leden finns en kåta och ett flertal vindskydd med grillplatser där en fikapaus passar ypperlig.

 

Vittjåkk 15km

På den 15km långa leden vandrar du förbi Vargtjärnskåtan vid Vargtjärnen och nedåt i tät urskog innan du kommer ut bland alla små tjärnar med utsikt mot ättestupan och fjället Akkanålke. Via den stora sjön Stenträsket och på spångad myr återvänder du tillbaka till parkeringen vid Vittjåkk.
Det är också möjligt att fortsätta vandringen mot Akkanålke och byn Storberg. Den leden ansluter vid nordvästra delen av sjön Stenträsket. I Stenträsket kan man också fiska röding, fiskekort och båt kan köpas/hyras via Intersport i Arvidsjaur.

 

 

Grodkällan, Tsuobuoájá

Grodkällan ligger norr om Arvidsjaur, i närheten av Moskosel. Den ligger på Slengmyran och det är inte ovanligt att man ser renar på vägen dit.Grodkällan är en stor kallkälla med turkost klart, genomskinligt vatten. Färgen kan bland annat bero på att flytande lerpartiklar reflekterar det gröna och blåa ljuset i vattnet men även ljusgröna trådiga alger kan bidra. Ca 15 m i diameter och över 3 meter djup, stupdjup vid kanten. Kristallklart vatten och det är en så kallad artesisk källa; Vattentrycket är så högt att det bubblar upp underifrån, vilket är väldigt speciellt att se. Det går att se långa trädstammar som en gång ramlat i som sträcker sig hela vägen ner till bottnen. I kallkällan bor det en liten gädda som simmar omkring under den fem centimeter tjocka, men kristallklara, isen. Finns också fikaplats med vindskydd, grillplats o bänkar.


Grodkällan fick sitt svenska namn som en översättning av det äldre, samiska namnet Tsuobbuoája som betyder just Grodkällan. Namnet tros ha kommit från att grodor övervintrade i källan vilket samerna såg när de rastade vid källan förr i tiden på sin väg mot Arvidsjaur. Det sägs ha funnits en stig som samerna använde från Lomträsk, förbi källan och mot Arvidsjaur. På grund av källans märkliga utseende användes den också som gränsmärke mellan Lomträsk och Auktsjaur lappskatteland vilket går att läsa om i syneprotokoll i domböcker från 1823.

 

Hitta hit

Du kör norr ut mot Jokkmokk och efter Auktsjaur svänger du höger mot Lomträsk. Efter ett par kilometer svänger du vänster (skyltat Grodkällan) och efter ytterligare en liten färd finns en träskylt med "Grodkällan" på på högersidan. Mitt emot skylten finns en möjlighet att stanna till på vänster sida på skogsbilsvägen.

 

Skriv ut: