• Skriv ut Skriv ut
  • Webbkamera

Beställning av häften

Kultur- och fritid har givit ut ett flertal häften med kulturhistoriskt innehåll.

Dessa kan beställas via hemsidan och beskrivs kort här. Vi skickar beställda häften så snart vi kan och potokostnad på 10 kronor/häfte tillkommer. Faktura med inbetalningskort följer med beställningen.

En bok om några kvinnor och män från förr och nu i Arvidsjaurs Kommun

Innehållsförteckning Kvinnor och män

Detta häfte bygger på Nisse Widmans artiklar i Piteåtidningen/Norran där han presenterat människor med ett intressant och spännande liv. Här presenteras 26 personligheter som alla blir ihågkomna av en yngre person som berättar sina minnen. Häftet är sammanställt och texten är bearbetat och delvis omskriven av Lena Lindgren. Häftet kom ut i december 2012 och är på 70 sidor.

Pris: 60:- inkl moms, porto tillkommer

 

Häfte om barnAtt vara barn förr och nu i Arvidsjaurs Kommun

I detta häfte kan man jämföra hur det var att vara barn förr och nu. Många intervjuer med gamla om att vara barn förr och unga om nutidens barndom. Historiska sammanställningar om vad som hände hos oss från 1600-talet fram till 1900-talet. Om familjen, språket, namnen, affärer, att gå i skola, om barnhem, arbetsstugor, skolhem, helg och sommarlov. Dessutom 20 sidor om alla skolor som funnits i kommunen.

Häftet är sammanställt av Lena Lindgren, Kultur-Fritid och kom ut i juni 2011. Häftet är på 75 sidor.

Pris: 60:- inkl moms, porto tillkommer

 

 

 

Kvinliga profiler Kvinnliga profiler vi minns och hört talas om i Arvidsjaurs Kommun

Här möter vi en del av de kvinnor som levt och verkat i vår kommun. Vi möter de kända kvinnorna som varit verksamma inom olika branscher och organisationer men även några mindre kända som verkat i det tysta. Här finns tex ett avsnitt om stora barnkullar men även om de som verkat inom sjukvården, skolan, föreningslivet och de politiskt engagerade kvinnorna. 

Häftet är sammanställt av Lena Lindgren, Kultur-Fritid och kom första gången ut 2006. Nu är den nya, reviderade upplagan klar och började säljas på A-smällen 2009. Häftet är på 75 sidor.

Pris: 60:- inkl moms, porto tillkommer

  

Bomans pojke, häfte för beställning.

Bomans pojke - ett urval av Holmfrid Bomans rika produktion av dikter och vardagsproblem.
Gustav Holmfrid  Boman föddes 1904 och växte upp i Malmberget. Flyttade i unga år till Utterträsk där han var verksam som jordbrukare och skogsarbetare men även som egen företagare. Han var en berättare som läste och skrev mycket och kom att skriva i Norra Västerbotten under rubrikerna Per Rim och Torsdagsverserna. Genom hans som Sture har Kultur-Fritid fått tillgång till stora delar av hans material och ett urval har gjorts och samlats i detta häfte. Här finns allt den korta dikten "Gammal Karl" till den betydligt längre "Flöttjarkärlek oppet Peitälva". Vissa dikter på pitemålet, andra på svenska och ämnena varierar väldeliga exempelvis Septemberjakt, Kafferepet, Att bli ganmmal, Fylleri, SM - äventyr, Fållbänkens saga och Du skall icke dräpa. Allt är skrivet med glimten i ögat men med ett allvar därunder och bottnar ofta i vardagliga händelser. Häftet framkallar många leenden och är på 70 sidor.

Häftet är sammanställt av Leif Granström på Kultur-Fritid och kom ut 2009.

Pris: 60:- inkl moms, porto tillkommer.

 

Bild på häftet om bondska

Glam int å vuådda du jer! - Glöm inte var du kommer ifrån!

Detta häfte innehåller fakta om Arvidsjaurbondskan, bevingade ord, lite om Bomans pojke samt bondskans namn på fåglar, naturen, räkneord, uttryck och ord, sånger, ramsor och en berättelse av Sten Rådman. Häftet är på 23 sidor.

Häftet är sammanställt av Lena Lindgren på Kultur-Fritid och kom ut 2000 och ny upplaga trycktes 2006.

Pris: 40:- inkl moms, porto tillkommer

 

 

Häftet om att bo i Arvidsjaur och sameland

Månna Árvehávriesne holdastuv jah áj Sámiesbe - Jag bor i Arvidsjaur och i Sameland

I detta häfte kan man läsa om den samiska dräkten, de åtta årstiderna, renskötselåret, Karin Stenberg, jojken, Lappstaden, ordet snö, renen, Rika Maja, sameslöjd, samisk flaggan, samiska ord och ortsnamn i Arvidsjaur, den samiska skapelseberättelsen, skogssamer, Stalosagor och trolltrumman. Häftet är på 24 sidor.
Häftet är sammanställt av Lena Lindgren, Kultur-Fritid, för att användas i skolorna men har även uppskattats av vuxna. Häftet kom ut 1999 och ny upplaga trycktes 2006. 
Pris: 40:- inkl moms, porto tillkommer

 

 

Bild på häftet Återblickar

Återblickar Slutsåld

Här berättar ett antal Arvidsjaurbor om hur levnadsvillkor och miljöer kunde vara på den tid då de var unga. Bl a möter vi Ture Backteman, Agda Lundberg, Otto Sundqvist, Lisa Karlsson, Karin Stenberg, Zakarias Granberg och många fler. Häftet är på 33 sidor.

Häftet är sammanställt av Leif Granström, Kultur-Fritid och kom ut 2007.

Pris: 40:- inkl moms, porto tillkommer

 

 

Häftet Manliga profiler

Manliga profiler vi minns och hört talas om i Arvidsjaurs Kommun Slutsåld

Här möter vi en del av dom som verkat i kommunen. Häftet är uppdelat i olika avdelningar:  fotografer, gästgiverier, handel, idrott, järnvägen, kultur, kyrkan, polisen, skolväsendet, politiker, rättsväsendet, sjukvården, skogsbruket med flera. Vissa porträtteras både med bild och text, andra enbart i text. Häftet är på 74 sidor.
Häftet är sammanställt av Lena Lindgren, Kultur-Fritid och kom ut 2008.

Pris: 60:- inkl moms, porto tillkommer