Andreas Pettersson och Hanna Larsson fann sitt paradis i lilla byn Gesik vid länsgränsen Norr- och Västerbotten, i Arvidsjaurs kommun. Härifrån driver Andreas sitt skivbolag Nordvis och Hanna sitt konstnärskap. Foto privat.

Startade eget skivbolag i Gesik

2017-11-23 09:41

I den här artikeln ägnar vi oss åt "avdelningen" kreativa människor... Det handlar om Andreas Pettersson, som klev upp från gruvan och flyttade till lilla byn Gesik för att på heltid driva eget skivbolag.

 

Andreas är ursprungligen från Klutmark, Skellefteå. Det är nu tre år sedan han och sambon Hanna Larsson lämnade byn Fjällboda utanför Jörn och bosatte sig på den lilla gården Gesik i utmarkerna vid Byskeälven, i trakterna kring Moräng och Glommersträsk:
-Gesik är helt perfekt för oss att bo i. En liten gård med naturen tätt inpå oss. Det är väldigt vackert här!

Tidigare var skivbolaget mer av en hobbyverksamhet. Heltidsarbetet i gruvan var det som försörjde tillvaron, betalade mat, boende och allt det där andra som man behöver. Andreas berättar att tanken att arbeta med skivbolaget på heltid och fokusera mer på självförsörjning, länge funnits i hans huvud.

När de fick nys om huset i Gesik satsade den lilla familjen allt på ett kort och flyttade:
-Vi har ju hunnit bo här några år nu och har aldrig ångrat oss. Min sambo Hanna är konstnär och trivs lika bra som jag att jobba med Gesik som bas.

Båda är dock rätt ofta ute på resor i jobbet. Hanna har exempelvis konstutställning i Minneapolis, USA, 14 december och Andreas ska träffa sina artister "over there" men på andra orter. Det blir även skivbolagsfester med liveuppträdande och liknande, senast i Oslo: 
-Efter dessa resor är det rätt skönt att komma hem till gården igen, säger Andreas och kliar sig i det ymniga skägget.


Livebild med bandet Skogen, från Nordvis Höstfest i Oslo detta år. Foto privat. 

  • Skivbolaget, Nordvis Produktion, har tagit rejält fart de senaste fyra åren: "200 procent!".
  • Samarbete finns med en av Skandinaviens största alternativa musikdistributör; Sound Pollution Distribution.
  • Nordvis äger även en lagerlokal inne i Arvidsjaurs samhälle samt driver egen E-butik.

 

Inriktningen är främst metal- och folkmusik:
-Jag förknippar folkmusik med nybyggaranda och ursprung. Kan känna igen mig själv i det, att leva lite enklare på landsbygden. Ser gärna att det avspeglar sig i den musik mitt bolag släpper.

Andreas märker att kunderna och följarna tycker att det är exotiskt stödja ett skivbolag med bas i Lappland:
-Det är ju bra, säger han och nämner i sammanhanget en lovande svensk artist som kallar sig för "Forndom". Min roll är inte så mycket studioinspelning utan mer producentens roll med tillverkning, distribution och marknadsföring. 

Vildmarksonceptet är spännande och exotiskt för kunderna och de som följer Nordvis:
-Precis som fjällturismen har ökat i, exempelvis, Sverige ser vi ett ökat intresse för det vi gör. I ett samhälle där allting är lättillgängligt och känt har det vuxit fram en fascination för det okända och svårtillgängliga - den otämjda vildmarken. Detta må vara ett tillfälligt uppsving och en typ av naturromantik som med tiden kommer att svalna för folk, men för mig det är en livsstil som aldrig kommer fattas Nordvis.

Hur tog du dig in den här branschen egentligen?
-Började med att släppa egen musik och skapade successivt kontakter och byggde på så vis upp min verksamhet till det den är i dag. 

Hur ser du på framtiden?
-Jo, tack det ser bra ut inför de kommande åren med flera intressanta releaser.

===========================================


Skriv ut: