Torsdag 15 februari publicerade Dagens industri 4,5 sidor om biltest i gränslandet mellan Arvidsjaur och Arjeplog. Foto Joey Abrait, Di.

"Rum för hemligheter"

2018-02-20 13:56

Dagens industri berättar om ett "exklusivt besök" i "Sveriges hemligaste hotell" - Tjintokk, i byn Slagnäs mellan Arvidsjaurs och Arjeplogs kommuner.

Di:s reporter Jens Kerrman skriver:
"På en höjd mellan snötyngda tallar och gigantiska snödrivor dyker det plötsligt upp jättehotellet som är norra Sveriges största hotell med 440 rum, vilka hyrs ut till en enda kund - bilkoncernen Volkswagen. Bolaget testar bilar i vintermiljö i trakten och testförarna huserar i det superhemliga hotellkomplexet där fotografering är strängt förbjudet".

Han berättar om Norrans förre lokalreporter Jörgen Stenberg som träffade juristen Krister Finnsson i mitten av 1980-talet, och hur de kom på idén om att locka upp tillverkare som vill vintertesta sina bilar. Karl-Gunnar Ek, Slagnäs var med på tanken och ett avtal skrev så småningom med Audi.
"Kontraktet skrev på redaktörens gamla Remington, som var så nött att tangenterna för a och t saknades" berättar Finnsson för Jens Kärrman.

Nästa vinter kom de upp med Volkswagen. Ett unikt långtidskontrakt skrevs. Resten är historia. Numer är Slagnäs synonymt med den tyska biljätten. Namnet Tjintokk är taget efter en myr i området.


Dagens industri skriver i två stora artiklar om biltestbranschen i Norrbotten.

Di berättar om hur testarna hystes in i ett pensionat med åtta rum de första vintrarna. 1989 invigdes den första delen av hotellet som då hade 36 rum.
"En jätteinvestering för fyra unga män utan en massa pengar. Det var ett helsike att få finansiering" berättar Krister Finnsson för Jens Kärrman, Di.

Genom åren har VW-koncernen blivit allt större. Testanläggningen i Slagnäs har följt med i utvecklingen och vuxit i samma takt, om inte snabbare, skriver Di:s reporter.

Vid millennieskiftet fanns det 80 rum och efter den senaste utbyggnaden finns numer 440 rum i hotellet, vilket innebär att Tjintokk är det största hotellet norr om Stockholm! Att det är okänt för de flesta beror på att gästerna till 100 procent består av personal från den enda kunden: VW-koncernen.

Di skriver att under högsäsong är det nästan 1000 personer på anläggningen under dagtid:
"Drygt 400 från Tyskland och resten anställda. Köket gör lite mer än 1000 mål mat om dgen. Det är som en egen liten värld, säger vd:n Daniel Ek.
Som son till en av grundarna Karl-Gunnar Ek är han praktiskt taget uppvuxen på hotellet. 

Anläggningen består förutom av hotellet av flera testbanor, verkstäder, kylrum samt har egna ingenjörer, mekaniker och omkring 200 lokala testförare. Här finns även en säkerhetsavdelning. Alla som kliver in i anläggningen måste skriva på ett sekretessavtal där de förbinder sig att inte fotografera, spela in bild eller ljud - utan tillstånd.

Läs artikeln i sin helhet på www.di.se
(Där finns även en stor artikel om "Biltestare som ger orten ny kraft". Den handlar om hur elbilrevolutionen gynnar testbranschen i Norrbotten och testföretagen i Arjeplog och Arvidsjaur som anpassar anläggningarna till biltillverkarnas nya krav.)

  

 

 

 


Skriv ut: