Arvidsjaurs kommunalråd Lotta Åman och lokalområdespolischef Kennet Vikström skriver båda under Medborgarlöftet 2017-2018. Foto Kent Norberg

Medborgarlöfte 2017-2018

2017-06-04 07:00

Årets medborgarlöfte gäller för två år, 2017-2018, och innefattar tre fokuspunkter: "Trafik, inbrott och vistas ute":
-Vi ska försöka göra det här så bra som möjligt. Men vi behöver få in fler aktörer och hjälpas åt, sa Lotta Åman när hon och lokalområdespolischef Kennet Vikström på fredagen skrev under löftet.

En av grundpelarna i den nya polismyndigheten är att verka närmare medborgarna i kommuner, där dialog är en viktig del i processen. Kennet Vikström lovordar dialogen eftersom det för folket och polisen närmare varandra:

-Det är lättare på så vis att få samma lägesbild. Jag tycker att det har förändrat tankesättet hos oss poliser, säger Vikström och berättar vidare att han styrt om rekryteringen av poliser mot inlandet. 

Sedan förra året har fem nya tjänster tillkommit i inlandet: A-kommunerna och Älvsbyn:
-Till hösten kommer ni i Arvidsjaur att ha sex poliser i yttre tjänst och två utredare.

Processen med framtagandet av årets medborgarlöfte har skett via medborgardialoger, statistik och mätningar. En aktivitetsplan ska upprättas med kontinuerlig uppföljning och rapportering till Hälso- och trygghetsrådet.

Utifrån medborgardialogen har det framkommit att Arvidsjaursborna vill att polisen fokuserar på:

"Trafik". Det kan handla om buskörning med mopeder, EPA-traktorer och fordon som kör för fort - inte minst utanför skolor, på gångvägar och i bostadsområden:
-Även den ökande skotertrafiken inom avlysta militära områden, på skogsplantage och i ömtåliga renbetesområden är ett bekymmer som vi ska jobba med att bli av med, sa Lotta Åman. 

"Inbrott" i villor har ökat senaste tiden och är den andra av tre punkter i medborgarlöftet:
-Vi kommer att genomföra grannsamverkansträffar med information om hur man kan förebygga inbrott, berättade Lotta och gav ett bra tips att tänka på när man är bortrest på semester:
-Lägg inte ut bilder från semestern, förrän ni är hemma!

Lokalområdespolischef Vikström tycker att det är ett bra tips i och med att tjuvarna blir mer och mer kreativa och kartläser områden där de planerar inbrott.

Tredje punkten i medborgarlöftet är "Vistas ute":
- I kommunens planer finns två trygghetsvandringar tillsammans med medborgare, där vi ser över bristfällig belysning och var det kan upplevas otryggt att vistas, säger kommunalrådet.

En skriftlig sammanställning görs årligen i december. Revidering av löftet görs vid behov.

Medborgarlöftet 2016 för Arvidsjaur, med ökad tillgänglighet av polis och trafikarbete, anses vara nästan till fullo uppfyllt:
-Vi har exempelvis hållit kvällsöppet en dag i veckan på stationen, haft ökad närvaro på marknader och liknande samt i större utsträckning funnits tillgängliga på publika platser än tidigare och även stävjat buskörning på samhället, sa Vikström. 


Skriv ut: