Bo Lundmark, en av eldsjälarna bakom "Bärens hus" i Glommersträsk. Leader Laplands tog nyligen tre prioriteringsbeslut för lokalt ledd utveckling, varav Bärens hus var en av dessa tre. Arkivfoto Kent Norberg

Leader Lapland prioriterar "Bärens hus" i Glommersträsk

2017-09-12 15:46

Pressmeddelande 2017-09-12

 

Projektmedel till lokalt ledd utveckling

LAG-gruppen för Leader Lappland 2020 tog tre nya prioriteringbeslut för medel till lokalt ledd utveckling vid sitt senaste möte i Arjeplog. Projekten går nu vidare till Jordbruksverket för de formella besluten.

 

Bärens Hus ur ett kulturellt perspektiv. 
Projektägare: Bärens Hus Ideell förening Glommersträsk

Projektet är en förutsättning för att man ska kunna komma vidare i arbetet med att skapa ett Bärens hus i Glommersträsk vilket blir ytterligare ett spännande besöksmål i området samt passar väl in i pågående arbete med utveckling av bärförädling i byn. Projektet kommer även att arbeta med samordning och destinationsutveckling ihop med övriga besöksmål och aktörer i området samt ska göra riktade aktiviteter mot barn/ungdom och nyanlända.

 

De övriga två prioriterade projekten:

  • Gargnäs ”get out”.

Projektägare. Gargnäs-Råstrands FVO. Projektet blir en viktig del i utvecklingen fisketurismen i Sorsele kommun samt kommer att öka tillgängligheten till fiske- och naturupplevelser för grupper och individer som kan ha det svårt att ta sig ut i naturen.

  • Tunnbröd Åsele 2020

Projektägare: Åsele Kommun. Projektet ska stärka Åseles profil som marknads- och mötesplats. I Åsele finns det en lång tradition runt tunnbröd och tunnbrödsbakning som man via mässan och dess kringarrangemang nu vill utveckla och samtidigt nå nya grupper för att utveckla nya produkter och tjänster knutna till tunnbröd. Projektet kommer att samverka med olika lokala, regionala och nationella aktörer.


 

Om Leader Lappland 2020

Leader Lappland 2020 arbetar med landsbygdsutveckling i ett partnerskap mellan privat, ideell och offentlig sektor med utgångspunkt i lokala initiativ och förutsättningar. Leadermetoden innebär att det är den som bor och verkar i området som driver och påverkar utvecklingen. Leader Lappland 2020 omfattar Kommunerna; Lycksele, Åsele, Dorotea, Vilhelmina, Storuman, Sorsele, Arjeplog, Arvidsjaur och är Europas största Leaderområde till ytan.

Jordbruksverket är granskande och förvaltande myndighet samt beslutar och betalar ut EU och nationell finansiering. Övriga medfinansiärer är; Länsstyrelsen Norrbotten, Länsstyrelsen Västerbotten, Region Norrbotten och de 8 kommunerna.

LAG är Leader Lappland 2020s styrelse och ansvarar för genomförandet av den lokala strategin och har till sin hjälp ett kansli som bereder, handlägger och administrerar ärendena

 

 

För mera information om projekten och om Leader Lappland 2020 se www.lappland2020.se eller kontakta nedanstående

 

 

Vänliga Hälsningar

Anders Persson

Verksamhetsledare

070-671 78 73

anders@lappland2020.se

www.lappland2020.se

 


Skriv ut: