Fingerat terrordåd. Vård- och omsorgsprogrammet, Sandbackaskolans gymnasium i Arvidsjaur, deltar sedan flera år i Internationella kris- och konflikthanteringsprogrammets examensövningar på AJB:s övningsområde. Foto Kent Norberg.

Sandbackaelever deltar som figuranter i terrorövning

2017-05-30 15:38

IKK (Internationella kris- och konflikthanteringsprogrammet) från Umeå universitet övar i veckan krissituationer på Jägarbataljonens övningsområde. Till sin hjälp hade de vård- och omsorgsprogrammet från Sandbacka.

 

Arvidsjaur har under flera år stått som bas för IKK:s examensövningar. Så även i år. Tisdagsförmiddagens scenario var ett förmodat terrordåd - en lastbil som körde rakt in i en folksamling. Känns scenariot igen från verkligheten..?

 
Diskussion på ledningsplatsen. Från vänster: Josefine Burlin, Jörgen Edlund, Mohammed-Amin Sheik och Lina Gyllencreutz. Foto Kent Norberg.

-Skolan anpassar sig alltid efter tidsandan och omvärldsbilden, och inför den här veckan ansåg vi att terrorhot är något vi ska öva på, sa Jörgen Edlund, IKK.

Vård- och omsorgsprogrammet, Sandbackaskolan i Arvidsjaur, deltar återigen som figuranter:
-Vi är med tisdag och onsdag, då det övas i lite större skala med omkring 30 elever, säger Maud Lundmark, lärare på vård- och omsorgsprogrammet.


Terrordåd. En lastbil har nyligen kört rakt in i en folkmassa med många skadade som följd...(Obs, övning) Foto Kent Norberg. 

Under veckan ska IKK-eleverna hinna avhandla traumahantering, psykologisk behandling och infektion:
-Syftet med hela övningen är att sjukvårdspersonal ska lära sig utvärdera olycksplatser och därefter på bästa sätt prioritera de skadade så att de kommer till rätt instans, säger Jörgen.


Överallt låg skadade människor som skrek på hjälp!

 
 

Under tisdagseftermiddagen utsattes eleverna för scenariot: Explosion!
Vad som väntar dem de återstående dagarna är hemligt.


Skriv ut: