Att springa på tågspåren är livsfarligt samt kan medföra dryga böter! Foto Kent Norberg.

Oönskat spårbeträdande – överträdelse

2018-06-15 10:57

Inlandsbanan vill varna för obehörigt springande på tågspåret:
-Det är förbjudet och innebär dryga böter för den som ertappas med det, säger Jens Forsberg säkerhetshandläggare Inlandsbanan.

Enligt Jens förekommer det obehörigt "spårspring" i vår närområde och Inlandsbanan vill nu upplysa allmänheten om detta och framförallt faran med spårspring!

När det är ett förmodat obehörigt spårbeträdande och personen/personerna befinner sig i säkerhetszonen, ska det bedömas som ett livshotande läge och området spärras av. Område på eller invid Trafikverkets/Inlandsbanans järnvägsnät, som minst utgörs av säkerhetszonen samt ett område som i sidled sträcker sig minst 4 meter från närmaste räls.

-För er information vill jag bara påvisa att det är förbjudet att vistas enligt lag i eller för nära spårområde då det kan vara förenligt med livsfara. Lokdragna tåg har lång stoppsträcka och stannar alltså inte på några meter som en bil kan göra.

-Kör vi 40km/h så är stoppsträckan i bästa fall 300 meter för lok med vagnar. Så det är inte för att vi vill vara besvärliga på något sätt utan att vi vill påtala problemet och värna om våra ungdomar.

Inlandsbanan kommer att köra igång turisttrafik från och med 11/6, då kommer också Inlandsbanan att trafikeras mera frekvent med tåg hela sträckan Mora-Gällivare och omvänt. 

Hoppas på förståelse// Jens Forsberg

Jens Forsberg
Säkerhetshandläggare
www.inlandsbanan.se


Skriv ut: