Wigan Warriors juniorer valde Arvidsjaur före Västindien, för sitt träningsläger. De har haft mycket samarbete med Sandbackaskolan under deras vistelse. Foto Kent Norberg.

Engelskt rugbylag valde Arvidsjaur

2017-12-13 13:41

-Vi ville ha något absolut annorlunda jämfört med hemma i Wigan, säger Darrell Goulding, headcoach för det engelska ungdomsrugbylaget Wigan Warriors, som valde Arvidsjaur istället för Martinique i Västindien för deras försäsongsläger.

 

Collegelaget som varit i Arvidsjaur i snart två veckor består av 20 elever, 16-17  år, som går "rugbyskola". Deras huvudcoach Darrell berättar att normalt börjar de sin dag med träning, sedan studier på skolan följt av ytterligare ett träningspass igen och vidare pluggande. Att jämföra med exempelvis fotbolls- hockey- eller skidgymnasium i Sverige.

Klubben Wigan Warrior bildades redan 1872 och är med andra ord en anrik klubb:
-Vi är förmodligen den mest kända seniorrugbyklubben i världen. Även vårt juniorlag är bra och vann superligan i fjol. 


Det är tuffa killar som tränat två veckor i Arvidsjaur. Klubben hoppas på att åtminstone en handfull av dessa tar sig vidare upp i seniorlaget, för att kunna leva fullt ut på sin sport. 

Darrell berättar att de gillat att det snöat så mycket i Arvidsjaur:
-Mycket annorlunda jämfört med hemma i Wigan, där det mest blir regn och rusk.

Laget har förutom träning även hunnit med att pimpla, skjuta pistol, åka skidor och pulka, grilla, spela innebandy och fotboll mot elever från Sandbackaskolan. "Jättekul", enligt de engelska rugbyelever undertecknad pratat med.

Vad kännetecknar en bra rugbyspelare?
-Så klart ska de vara tuffa och besitta bra fysik. Men det mentala är minst lika viktigt. Det gäller att kunna ta hårda smällar och ända fortsätta att vilja vinna. Så vinnarskalle är oerhört viktigt i den här, i England, populära tv-sporten.

Vad har de för skydd?
-Inga.

Hmm... Men blir det inte en hel del skador då?
-Jo, det blir det. Många brutna näsben, knäskador och en del annat också, säger Darrell (bilden ovan th).

Enligt coachen skulle ett engelskt rugbylag klara sig väl mot ett lag i NFL (American fotboll) eftersom spelarna i den engelska ligan är väldigt vältränade. Samt mer vana vid smärta och har inte samma specialistroller som de i NFL, utan klarar de flesta rollerna ute på planen..


IFK Arvidsjaur fotboll tillsammans med rugbylaget Wigan Warriors efter tisdagens vänskapsmatch. "Det har varit jättekul att ha Wigan Warriors här tycker vi" säger IFK:s herrfotbollstränare Patrik Nilsson. Foto Patrik Nilsson.

Hur skulle du summera att vistelsen i Arvidsjaur har varit?
-Mycket bra! Killarna har vuxit en hel del som människor. De har för första gången varit från föräldrarna en längre tid och fått tvätta sina kläder, laga mat och sköta sig själva. De har även vuxit samman som grupp, vilket var en av våra målsättningar inför den stundande tävlingssäsongen.

Var har ni bott?
-I Clarion hotells byggnad, som tydligen kallades för ABC-huset. Där även Hertz är... 

Torsdag flyger laget hem till Wigan, för ett par dagars vila. Sedan är det full fart igen innan jul:
-Från och med 2 januari kör vi hårt mot tävlingssäsongen! 
-Det är inte otroligt att vi återkommer samma tid nästa år, säger coachen.

 

Fakta om Wigan

Wigan är en stad i storstadsdistriktet Wigan i Greater Manchester i England i Storbritannien. Staden har tidigare haft en betydande kolbrytning och textilindustri.

Rugby league-laget Wigan Warriors räknades som världens bästa klubblag under 1980- och 1990 talet. Fotbollslaget Wigan Athletic FC blev professionellt så sent som 1978. De spelade sin första säsong i Premier League 2005/2006 och spelar, efter säsongen 12/13 i den Engelska andradivisionen, Championship.

George Orwell skrev boken The Road to Wigan Pier.
Komikern och artisten George Formby föddes här.
Rockbandet The Verve bildades i Wigan år 1989.

Källa: Wikipedia.

 

 

 


Relaterade Länkar

Skriv ut: