Anfadern, Elis Lidén med hustrun Svea, uppklädda i finkläder, när de hämtade hem nya lastbilen. Privat foto.

Elis Lidéns Åkeri AB

2017-07-17 07:00

1945 skapade Elis Lidén företaget Lidéns Åkeri AB. I dag är det tredje generationen i familjeföretaget som driver livsgärningen vidare:
-Jag tog över efter pappa, Jan-Erik, 2010, säger Jörgen Lidén, barnbarn till Elis.

En av Arvidsjaurs mest anrika företag och åkeri fortsätter att leva och frodas:
-Vi kör bränsle från Sundsvall upp till Abisko, och maskintransporter i hela Sverige samt även till Norge och Finland, berättar Karina "Karre" Lidén, hustru till Jörgen tillika kontorist på deltid i familjeföretaget.

-Hon är min övervakare, skrattar Jörgen och berättar att han och de andra anställda chaufförerna ligger ute mycket längs vägarna under veckorna.

Skiftena är torsdag till tisdag och fredag till onsdag:

-Då är det landsvägen som är ens hem. Sedan är vi ledig varannan helg.


Jörgen Lidén med hustrun "Karre" är tredje genereationen i åkeriföretaget. På fotografiet syns även sonen Emil, 20 och längst till höger Jörgens pappa Jan-Erik som drev Lidéns Åkeri 1980-2010, innnan Jörgen tog över. "Pappa hoppar fortfarande in och kör, som vikarie, då och då". Foto Kent Norberg.


I snitt kör chaufförerna 10 000 mil årligen. Lastbilarna hinner rulla åtminstone tio gånger mer, innan det börjar bli dags att köpa nytt. Avskrivningen ligger mellan fem och sju år. Jörgen berättar att det inte är helt gratis att hålla fordonen i drift:
-Nä, även om de brukar hinna med att rulla omkring 100 000 mil, blir det en hel del underhåll längs vägen, om man uttrycker sig så.


En van position för Jörgen... "Det brukar bli cirka 10 000 mil i chaufförsstolen årligen".

 

Huvudsaken är att man trivs med sitt jobb, och det kan man nog anta att såväl grundaren, farfar Elis, sonen Jan-Erik och sonsonen Jörgen gjort och gör. Alla har nämligen, sedan barnsben, valt att vara med på något sätt. Innan de uppnått körkortsålder och kunnat anställas. För att till slut överta företaget och föra det vidare in i framtiden...

Lidéns Åkeri´s framtid kan nog anses vara säkrad ytterligare en tid framöver. I dag jobbar sonen Emil, 20, redan i företaget med att köra maskintrailer. Dessutom verkar minstingen Linus, 3, odla ett stort intresse för lastbilar:
-Ha, ha, jo han är nog den som just nu ser ut att ha störst intresse för vår verksamhet, säger mamma Karro.

2012 byggdes Q-starmacken inklusive kontor på Järnvägsgatan. Där säljs diesel, bensin och etanol. Lidéns Åkeri hyr ut marken och är stationsskötare. De säljer även smörjmedel till olika fordon:
-Macken går riktigt bra. Här tankar allt från tunga fordon till bilar och snöskotrar.

Nu finns tankar att på sikt skapa ett så kallat "truck-stop". Det finns behov av rastplatser för lastbilschaufförer, där de kan stanna av, parkera, ta sig en dusch, lämna sopor och kanske köpa något att äta:
-Planer på detta finns, sedan får vi se vart det landar framöver, säger Jörgen.

  • Lidéns Åkeri är miljö- och kvalitetscertifierade och delägare i Norsjö frakt. Det genererar en del transporter av betongväggar runt om i hela Sverige. 
  • Båda företagen kommer att sponsra K4 IF i vinter


Andra generationen: Jan-Erik Lidén. Han jobbade i familjeföretaget sedan barnsben. Men övertog verksamheten först 1980 och drev den fram till 2010 då sonen Jörgen gick in som tredje generationens ägare av Lidéns Åkeri AB. Privat foto.


Så här minns nog en del Jörgen Lidén (trea från vänster på främre raden.) Som hockeyspelare i IFKA:s framgångsrika A-lag på 1990-talet. Arkivfoto Kent Norberg, TiA. 


Även Jörgens storebror Stefan "Sållet" Lidén, gjorde sig känd som duktig ishockeymålvakt för IFKA. Här en gammal bild från TiA (Tidningen i Arvidsjaur), där Stefan syns tillsamman med "Henke" Paulsson"Foto Kent Norberg.


Skriv ut: