Dessa språkelever från Fridhemsskolan har alla kvalificerat sig till

Elever uttagna till språkolympiad!

2018-03-13 13:32

Sex elever från Fridhemsskolan har tagit sig vidare till iLcompetitions regionfinal i Umeå, 14 mars:
-Jättekul att vi fick med två elever från varje tillvalsspråk; tyska, franska och spanska, säger läraren Erika Larsson.

Vi träffar eleverna dagen innan de ska åka ner till Umeå och tävla:
-Det kommer att bli jättekul, säger Hilma Gustafsson förväntansfullt. 

Minna Piribauer Rombe berättar att uttagningen till regionfinalen har skett via 80 internetfrågor, som berört allt från gramatik till ordförståelse och realia*.

Väl på regionfinalen kommer eleverna att tävla mot andra skolor inför livepublik. Går det riktigt bra väntar riksfinalen i Malmö, i april. Självklart håller vi tummarna för det!

iLcompetition International Language Competition är en språk- och kulturtävling i moderna språk och svenska för grund- och gymnasieskolor. Ett samarbete mellan Sydsvenska Industri- och Handelskammaren, It’s Learning och Mundolingue.

Sandbackaskolans gymasium i Arvidsjaur har även de lyckats att få med deltagare i tävlingen. De tävlade i Umeå redan under tisdagen. 

Syfte:

  • International Language Competitions främsta syfte är att uppmuntra elever till att läsa moderna språk på högre nivå.
  • Vi vill att ungdomar ska få ett ökat intresse för att tillägna sig kunskap om kulturaspekter, historia och allmänna relevanta samhällsfrågor i de länderna där målspråket talas..
  • Vi vill befrämja en sund tävlingsanda i undervisningen mellan olika skolor i landet och skapa ett nät av kunskapsutbyte och metodik inom moderna språk.
  • Vi vill vara en katalysator för fördjupade kunskaper i språk. (Källa: ilcompetition.se)

  

*Fakta: 
Realia, är en term som används främst inom språkundervisning för att beteckna den av språkinlärningen som har med språkets kontext att göra, det vill säga sådana saker som språksociologi, vardagen för språkets brukare, litteraturhistoria på språket samt för döda språk, den del av historien då språket levde. Att under språkutbildning i ett existerande modernt språk lära sig om landets geografi, samhällssystem, historia etc. ingår i realia.
(Källa: Wikipedia.)


Skriv ut: