Kommunfullmäktiges ordförande Peter Rydfjäll har just berättat att de utsett kvällens konferencier Lena Sundqvist till Årets medborgare i Arvidsjaur 2017... Foto Kent Norberg.

Arvidsjaurgalan 2017

2017-11-20 10:20

Arvidsjaurgalan 2017 blev som tidigare år en glad och trevlig tillställning, där näringsliv och kulturpersonligheter prisades för deras förtjänstfulla insatser under året. 

Konferencieren Lena Sundqvist, var förmodligen den som blev mest storögd när Årets medborgare i Arvidsjaurs kommun proklamerades och det visades sig att det var hon själv som vunnit priset:
-Va?
-Ni har grundlurat mig!
-Men oj så stolt och glad jag blir, sa Lena!


Lena Sundqvist, är född och uppvuxen i Arvidsjaur. För 16 år sedan flyttade hon från kommunen, för att studera och jobba som skrivande journalist. Men efter att hon fått vikariera som sportreporter på P4 Norrbotten var hon såld. Det var sportkommentator hon ville bli. På den vägen har det blivit. Kvällstidningarna slog upp det stort på löpsedlarna, att Lena var den första kvinnan att kommentera en SHL-match.

Men det hade även en baksida. Alla lyssnare och tittare var inte nöjda med en kvinna i ett tidigare så mansdominerat yrke. Lena har fått ta emot en hel del trakasserier, från "troll", via sociala medier och liknande. Hon har dock stått upp rakryggad och kämpat på:
-När Växjös supportrar rullade ut en jättestor banderoll på läktaren under en direktsändning där det stod: "Lena fortsätt kommentera på, vi älskar dig på Västra stå", då blev jag väldigt rörd och varm i hjärtat. Det stödet betydde väldigt mycket för mig.

Lena Sundqvist: Journalist och sportkommentator. Sedan 2015 arbetar hon på TV4 och C More, där hon kommenterar ishockey. Hon arbetade tidigare på Radiosporten under fyra år. Lena är född 26 augusti 1985, i Arvidsjaur:
-Jag tror inte att det finns någon på C More sport som inte vet var Arvidsjaur ligger. För även om jag flyttade för många år sedan, är Arvidsjaur alltid hemma för mig. Här finns min familj.

Lena gratulerades av sina tv-kollegor på sociala medier. Däribland sportkommentatorn Anna Brolin som skrev: "Grattis! Jag blev rörd av det där. Ta åt dig av allt".

Lena kommer garanterat att fortsätta att vara en bra ambassadör för Arvidsjaur, ute i förskingringen!


Alla pristagare...

Årets företagare 2017: Arvidsjaur Bygg och Montage (Per Nyman och Ulf Lidström):"Att vara entreprenör är att våga och att ha en brinnande inre låga. Ulf och Per som drivit Arvidsjaur Bygg och Montage sedan 2006 är känd för sin yrkesskicklighet, kvalitetsarbete och goda bemötande. Det har gett dem ett mycket gott rykte och många nöjda kunder.

Arvidsjaur Bygg och Montage har sedan starten successivt ökat sin omsättning och vinst och därigenom bidragit till att skapa tillväxt i vår kommun. De har idag 11 anställda och har utökat sitt verksamhetsområde.

Det krävs mod och entreprenörssinne för att våga satsa på att växa, bredda sitt utbud och utveckla sitt företag.

Med en framåtanda och vilja att utveckla sitt företagande är Ulf Lidström och Per Nyman goda förebilder för entreprenörskap och ledarskap.
Vi vill med stolthet utse Ulf och Per till Årets Företagare i Arvidsjaurs Kommun för år 2017".

/FR och Arvidsjaurs kommun.


Arvidsjaurs kulturpris 2017: Börje Reinholdsson

"Börje Reinholdsson har i sin kulturgärning väckt många ungas intresse för musik, teater och film. Han har under åren utvecklat många kulturutövare där några tagit sin talang till internationell nivå. För egen del har Börje sedan mitten på 70-talet haft aktiv del i både musikaler, lokalradio, mässor, rockgalor och filmproducerande. Under 90-talet vann han med sitt band en rikstäckande tävling. Bandet turnerade sedan internationellt. Börje Reinholdsson är en värdig vinnare av Arvidsjaurs kommuns kulturpris 2017".


Årets butik 2017: Finnbergs diversehandelFinnbergs Diversehandel är ett bevis på Landsbygdsutveckling i högsta grad där man jobbar för utveckling istället för avveckling. Butiken har fått en ansiktslyftning och har utökat sitt sortiment där målsättningen är att ha en lokalprägel på varorna. Butiken är inte bara en plats dit man går och handlar sina dagligvaror utan en naturlig mötesplats för både unga och gamla med möjlighet att sätta sig ned och fika och samtala. Butiken är byns centrala punkt.

Kreativitet, driftighet och framåtanda har skapat en fin och välmående butik som Glommersträskborna och alla de som är delägare i Glommersområdets utveckling AB kan vara stolta över.
Butiken har 4 anställda varav Ove Granlund är en av dem som med sina skådespelartalanger marknadsför butiken och det som är på gång på ett humoristiskt sätt.
Det är med stor glädje som vi får utse Finnbergs Diversehandel till Årets Butik i Arvidsjaur 2017.

Årets ungdomsledarstipendium”Konrad har genom åren med enastående envishet i alla sammanhang tränat och lett sina ungdomar på ett föredömligt sätt. Alltid en rättvis fördelning i speltid och aldrig någon tendens till ”toppning” Han ser alla barn under träningen och tar sig tid att lyssna på dem”.

Årets nyföretagare: Johan Sellbom Visit in Pjesker (VIP)

”Johan har på väldigt kort tid klivit fram som en viktig företagare i Arvidsjaur. Vid sidan om att kontinuerligt bygga på, förbättra och utvidga sin egen verksamhet mycket framgångsrikt visar han även på att det är fullt möjligt att bygga sin egen framtid på landsbygden vilket är en inspiration för oss alla andra att se”.


Årets näringslivsprofil, Olov Granberg Arvidsjaur Renslakt AB

"Tack till all personal! Tillsammans har vi tagit vårt företag till epitetet Superföretag".

"Årets Näringslivsprofil i Arvidsjaurs kommun är verksam i ett företag med stark lokal förankring och en verksamhet med lång historia. Profilen är en god representant för den egna branschen men också hela det lokala näringslivet. Det är en person som sätter fokus på hela värdekedjan och med ett långsiktigt hållbart perspektiv genomför nya arbetssätt inom dess olika delar. Från leverantör och råvara till färdig produkt och kundrelationer.

Företaget har under de senaste åren uppvisat en tillväxt som uppmärksammats långt utanför kommunens gränser. Årets näringslivsprofil har på ett avgörande sätt bidragit till företagets unika utveckling och han är en god ambassadör för sin kommun & hemort".

Utmärkelsen sponsras av Laponia Hotell AB och instiftades av Näringslivskontoret 2016.Årets vägvisare 2017, Erik Öberg:"Eric har genom sitt genuina intresse visat på möjligheten att kunna föra den skogssamiska byggnadstraditionen vidare. Han visar att det går att kombinera ett intresse och yrkesliv även inom en mindre nisch av den samiska kulturen och har på vägen utvecklat en skicklighet genom träget arbete".


Årets ungdomsidrottspris, Nellie Miettinen:"För sin enastående insats och på kort tid vunnit SM-guld i styrkelyft. Nellie har bevisat att ingenting är omöjligt bara viljan finns. Hon har satsat på hälsa och idrott och har engagemang för sina medmänniskor".Gesällbrev samt Rotarys och Lions priserGesällbrev för Marius Vassbotn, inom målaryrket.

Ifran Ali fick gesällbrev inom kockyrket.
Hon kunde dock inte närvara på Arvidsjaurgalan då hon jobbade som kock...Rotarys ungdomsstipendium gick till UF-företaget "Beventi", Sandbackaskolan. Gerry Axtelius och Therese Jansson delade ut priset till Marielle Postolovski, Amelia Berggren och Marcus Andersson.Lions ungdomsledarpris gick till Elsa Ruth: "Fantastiskt att jobba med ungdomar de ger mig så mycket. Jag har ju hållit på ett bra tag nu, och tänker fortsätta med det trots min ålder" se Elsa och rev ner stora applåder. 

 

Slutligen ett stort tack till: 
Årets huvudsponsor Handelsbanken.
Westermarks glas, för de fina inramningarna av alla diplom.


Skriv ut: