Ann Engberg, näringslivsenheten i Arvidsjaur tillsammans med några representanter från lokala företag i Arvidsjaur, sammankallade Glommersträskborna på tisdagskvällen för att berätta om Arena Arvidsjaur: Ett initiativ från företag att sätta Arvidsjaurs kommun på kartan! Foto Kent Norberg.

Arena Arvidsjaur - möte i Glommersträsk

2018-01-17 08:55

Arena Arvidsjaur är en projektidé som bygger på lokalt samarbete mellan näringslivet, föreningar och byarna. Ett levande och engagerat förenings- och kulturliv är en viktig beståndsdel för att få ett fungerande näringsliv och därmed arbetstillfällen:
-Det är självklart viktigt att folk, som bor eller verkar här, ska trivas. Viktigt är även att visa besökare vilken fantastisk kommun Arvidsjaur är, säger näringslivsutvecklare Ann Engberg.


Men initiativet till projektet kommer från kommunens lokala företagare:
-Vi är flera företagare som kände att vi behövde ta tag i taktpinnen och skapa arrangemang som sätter orten på kartan. Vi vill även få med föreningar samt all den kraft som finns ute i byarna, så att vi får visa upp vad hela kommunen har att erbjuda, sa Mats Holmström, MDH-bygg, Arvidsjaur, vid tisdagskvällen uppstartsmöte i Glommersträsk.

Som en början på arbetet med att sätta Arvidsjaurs kommun på kartan kommer Arvidsjaurs Motorsällskap i sommar att arrangera SM-deltävling i den växande snöskotersporten watercross:
-Vid liknande deltävlingar brukar det komma omkring 3000 personer, sa Mats.

Men inte nog med det...Företagarna vill bygga på med flera andra arrangemang under den aktuella helgen: 6-8 juli:
-Ja, det ska sjuda av olika saker på samhället. Vi talar om A-smällen, Nattivalen, familjearrangemang i Marklundsparken, mat, dryck, tävlingar och annat som fyller gatorna under den här helgen, sa Mats.

Under resans gång blev även kommunen inbjuden att delta. Svaret blev "ja":
-Vår del är att vara en stödfunktion och koordinator i det här projektet. Hjälpa till med tillstånd, ansökningar om medel ur olika fonder och andra administrativa saker, sa Ann Engberg, näringslivsenheten.

Tanken är att projektet på så sätt också ska kunna jobba med saker som händer på andra ställen i kommunen. För det är mycket som händer! Mötet i Glommersträsk kunde på kort tid fylla en hel A4-sida med olika aktiviteteter i deras by samt i grannbyn Järvträsk.

Kommunen går första året in med 100 000 kronor i kontantinsats, via vattenregleringsmedel, samt arbetsinsats värde 200 000 kronor - om det går som gruppen hoppas och arbetet får stöd även från andra externa finansiärer.

Under mötet i Glommersträsk var det en del skeptiska tongångar eftersom tidigare projekt, initierat av kommunen, enligt dem inte resulterat i annat än möten...
-När det kommer initiativ från lokala entreprenörer är det på riktigt. Låt oss inte fastna i det förgångna utan blicka framåt, vädjade Ann Engberg och berättade vidare hur man tänkt sig projektets organisation med en styrgrupp och en projektgrupp som jobbar med åtgärderna.

-Tanken är att det även ska finnas en referensgrupp som ser till att de medel och resurser som projektet lyckas anskaffa, används på rätt sätt.

Mats och Malin Jansson, A-färg och tapet, sa att det är ett "bra signalvärde" att kommunen vill vara med på resan.

Vilka kan då vara med i Arena Arvidsjaur?
Jo, alla intresserade företag, organisationer och föreningar i hela Arvidsjaurs kommun, som önskar vara med att skapa attraktivitet i såväl samhälle som byar:
-Vi vill att det ska kännas välkomnande att delta oavsett geografi, bakgrund, ålder eller intressen, sa Ann Engberg avslutningsvis.

  • Ett första steg är att ta chansen att träffa dem vid något av de möten som planeras under januari:

2018-01-18, 18.30 – ca 21.00. Arvidsjaur, Hotell Laponia
2018-01-25, 18.30 – ca 21.00. Lauker, Byastugan
2018-01-30, 18.30 – ca 21.00. Moskosel, Spånhålan (OBS! Nytt datum!)

Mötet arrangeras av projektet North Business Arena som Arvidsjaur deltar i.

 

 

 

 

 


Skriv ut: